Помните ли защо шофьорите по време на соца имаха фаянсова плочка в джоба на вратата си

  • 16.08.2023 9:26 /
  • 53042 /
  • 10
Помните ли защо шофьорите по време на соца имаха фаянсова плочка в джоба на вратата си

Немалко български шофьори, особено онези, които управляват МПС още от времето на соца, товарят колите си с какви ли не ненужни неща. В багажните на техните автомобили можете да видите различни пособия, като чукове, брадви, балатум и дори второ резервно колело, което драстично намалява размера на товарния отсек.

А какво да кажем за риболовните принадлежности.

Повечето от тези неща са абсолютно ненужни, но има и такива, които могат да помогнат на водача в екстремна ситуация. И то такива, които на пръв поглед са много необичайни.

Например в салона можете да видите плочки за интериорна декорация. Обикновено тава плочка се поставя в джоба на шофьорската врата, тоест по-близо до водача.

Освен това стандартните плочки не са подходящи, необходим е гранитогрес - много издръжлив изкуствен довършителен материал, който имитира естествен камък. 

Шофьорите на камиони с уважение наричат плочката "помощник" и много от тях винаги я вземат със себе си на дълги пътувания. 

Благодарение на тази плочка "тираджията" получава практична кухненска дъска: може да реже сирене, колбаси и други продукти.

Ползата е, че при постоянна работа с нож на повърхността не се отделя част от плочата и съответно прах, който човек поглъща с храната.

Но не това е важното. Аморфно-кристалната структура на материала го прави по-здрав от стъклото. Достатъчно е дори с малко сила да ударите с ъгъла на плочката върху стъклена повърхност и тя веднага ще се разбие на парчета.

Това е важно, когато внезапно се случи инцидент, при който водачът не може да отвори вратата и да излезе от кабината, като например превозното средство да започне да потъва под вода, но има и много други ситуации, при които след инцидент, вратата не може да се отвори.

А шофьорът в такива ситуации има само няколко минути, за да излезе от кабината, пише automedia.investor.bg. 

Счупването на странично стъкло с юмрук също не е толкова лесно. Най-вероятно опитите ще бъдат неуспешни дори за физически силни мъже. 

А да държите чук до вас е непрактично - заема много място, а фаянсовата плочка е компактна и дори по-ефективна. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • нннн
    16.08.2023 16:39
    а случайно да сте чували и виждали, че има специално устройство със пружина и метален ударник, като писалка по големичка, за чупене на стъклото при нужда?!
  • Шофьор
    16.08.2023 17:20
    Тя им е нужна,мн нужна ,за да в наврат на автора анално!!!
  • фаянсаджия
    16.08.2023 20:21
    Какъв гранитогрес при соца? То имаше 3 вида фаянсови плочки всичко на всичко - бяла квадратна, синя правоъгълна, и лайнянокафява правоъгълна.
  • Брей
    16.08.2023 20:44
    Че измишльотина!? Откъде го измъдрихте това?
  • Дзръко
    17.08.2023 10:45
    Шофьор съм от 1985 та година,но никога не съм виждал такива плочки по колите .Пишете глупостите.
  • помня
    17.08.2023 12:09
    Как да не помня, тираджиите носеха на едро от запада гранитогрес, че тогава у нас още го нямаше
  • ножар
    17.08.2023 15:52
    Ако режеш с нож върху фаянс ефекта е като при рязане в порцеланова чиния - моментално захабяване на острието! По-голяма глупост не бях чувал...
  • Agrobota
    17.08.2023 16:59
    Така е не само фаянс и теракота а и плочка сирене саламче и малко вчерашната питка че не се знае........
  • IavO
    18.08.2023 8:07
    Вече съм сигурен, че изкуствен интелект им пише статиите на тоя убит сайт..
  • 123
    18.08.2023 11:59
    От Амазон си купих специално чукче за аварийни ситуации.