Полша пуска нова марка автомобили, ще се казва Izera

  • 24.01.2023 8:40 /
  • 20253 /
  • 1
Полша пуска нова марка автомобили, ще се казва Izera

Izera е нова компания от Полша, която иска да произвежда автомобили. За целта тя, следвайки примера на Москвич, сключи споразумение с китайския автомобилен производител Geely.

Автомобилът Izera ще бъде създаден на базата на Geely SEA, а производството му ще започне едва в края на 2025 г. в нов завод в Полша.

Според Automobilwoche държавната компания ElectroMobility Poland (EMP), която притежава марката Izera, ще построи първия си завод в град Яворзно.

Според German Trade and Invest (GTAI) строителните работи трябва да започнат през 2024 година. За това са отпуснати около 1,1 милиарда евро. Новият завод трябва да бъде готов до края на 2025 г.

Компанията ще произвежда компактен кросоувър Izera. Петр Зеремба, главен изпълнителен директор на EMP, заяви, че производството ще зависи от местните доставчици и в завода ще работят 2400 души.

EMP представи снимки на прототипи на кросоувъра Z100 и хечбека T100 още през 2020 година. Тогава плановете бяха тези автомобили да бъдат пуснати през 2023 година. Сега, най-вероятно, автомобилите ще изглеждат различно.

Всички Izera ще бъдат електрически превозни средства с Geely детайли. Китайска ще бъде и платформата, която, между другото, се използва в редица модели на Smart, Volvo, Polestar, Zeekr и Lotus.

В Полша в момента има няколко автомобилни фабрики, собственост на Fiat, Abarth, Lancia, Stellantis, Mercedes-Benz и Volkswagen Commercial Vehicles.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Компанията Изсера
    01.02.2023 13:54
    И имаше и микробусчета Ниса, производни от Варшавата, полския вариант на ГАЗ М20 - Победа, която на свой ред беше производна на Опел Капитан модел 1938 г.