Показаха УАЗ с електромотор, пробегът е 300 километра ВИДЕО

  • 23.02.2022 9:37 /
  • 2188 /
  • 1
Показаха УАЗ с електромотор, пробегът е 300 километра ВИДЕО

УАЗ ще доставя автомобилите с дълга база Профи на "Електромобили Мануфекчуринг РУС", за да бъдат преоборудвани в електрически камиони. Автомобилите ще бъдат снабдени със синхронен електрически двигател и силова електроника руско производство. Програмното обезпечение също ще бъде руско - на "Електромобили Мануфекчуринг РУС".

Производството на агрегатите и сглобката на автомобилите ще се извършва в Москва, на територията на "Технополис", където се състоя и премиерата на колата. 

Електрическият камион е получил името EVM PRO. С обща маса 3,5 тона и товароносимост 1 тон, автомобилът ще може да изминава с едно зареждане до 300километра, независимо от атмосферните условия - дори и в най-големите студове. За целта той е снабден с климатична система - автономен нагревател, работещ с дизелово гориво, което ще се налива в резервоар с обем 40 литра.

По този начин, ще се затоплят батерията и салона на автомобила. 

С цел увеличение на пробега максималната скорост е ограничена до 80 километра в час, а динамиката на ускорението от 0 до 100 - до 8-9 секунди. 

EVM PRO ще има един двигател с мощност 120 конски сили. Той тежи 50 килограма, което е световен рекорд, ще бъде разположен под предния капак, където обикновено стои двигателя с вътрешно горене 

Капацитетът на батерията ще е 80 кВт·ч. Клетките ѝ ще са китайско производство. Така батерията ще струва 100 долара за 1 кВт·ч, тоест 8000 долара за цялата батерия.  

За три часа зареждане от обикновената електропреносна мрежа у дома камионът ще може да изминава 100 километра. Производителите се надяват, че това ще е достатъчно за един ден, защото според статистиката един подобен автомобил не изминава повече от 200-250 километра за денонощие. 

При това цената за един километър пробег (с отчитане на амортизацията и другите разходи) ще бъде около 6 рубли (13 стотинки), което е два пъти по-евтино, отколкото при колите с ДВГ. 

Цената на колата ще е 3.5 милиона рубли (около 77 000 лв). Купувачите на EVM PRO в Русия също ще могат да разчитат на субсидия в размер на около 14 000 лева. 

Що се отнася до сервизното обслужване, то такова клиентът може да получи във всяко едно официално представителство на УАЗ. Производството и продажбата на електрическия камион ще започнат през втората половина на годината. От компанията съобщиха, че вече само един инвеститор е закупил 400 бройки. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Цун Кай Го
    23.02.2022 11:35
    Яко-о-о а този Електромотор да не е намерен под кофчега на Сталин скрит от Ленин който искаше да Електрифицира цяла Русия включително и Сибир.........И когато се събуди (писателя) паднал от печката във Сибир краката му замръзнали защото Цървулите ги нямало.....А где бъйли тез гадини.......????