Показаха първия изцяло работещ на водород камион, убиец на Tesla Semi

  • 11.09.2023 9:00 /
  • 7682 /
  • 0
Показаха първия изцяло работещ на водород камион, убиец на Tesla Semi

Project ICEBreaker е водороден камион, който ще се конкурира с Tesla Semi. Viritech, Intelligent Energy и Horiba Mira обединиха усилията си, за да представят авангардния 44-тонен камион Project ICEBreaker.

Един от основните проблеми на електрическите камиони е теглото на батериите, които са до пет тона и значително намаляват полезния товар с до 20%.

Това означава загуба от около 50 000 долара печалби годишно. Проектът ICEBreaker има за цел да реши този проблем, като предложи по-лек и по-ефективен вариант с помощта на водороден силов агрегат.

Една от ключовите цели на проекта е намаляване на емисиите от транспорта във Великобритания. Според данните по пътищата на страната има около 500 000 камиона, които създават 19% от емисиите.

Проектът ICEBreaker е предназначен за намаляване на вредните емисии и насърчаване на по-екологичен транспорт.

Viritech ще отговаря за софтуера и управлението на енергията, Intelligent Energy ще отговаря за горивните клетки, а Horiba Mira ще прилага своя опит в проектирането на превозни средства, системната интеграция, оптимизацията, валидирането и сертифицирането.

Проектът ще получи финансиране от Британския център за усъвършенствани двигатели.

Процесът на разработка на камиона вече е започнал, а компаниите планират да го подготвят за тестване до края на 2024 година.

КОМЕНТИРАЙ