Подгответе колата за лятото: 5 най-важни съвета

  • 21.03.2022 8:44 /
  • 13208 /
  • 0
Подгответе колата за лятото: 5 най-важни съвета

Експерти казаха какво трябва да се провери най-напред при подготовката на автомобила за топлия сезон. 

Погледнете под капака

Трябва да се провери заряда на акумулатора и при необходимост да се зареди. Също така проверете клемите за окисляване. Ако се е появила ръжда, премахнете я. Проверете нивото на работните течности - най-мното на спирачната течност (през зимния период тя активно поглъща и натрупва влага), охладителната течност, както и нивото на маслото. 

Направете ревизия на чистачките: заради активната им експлоатация по време на зимата те може да са загубили своите свойства. Ако е така, заменете ги с нови. 

Сменете гумите навреме 

Въпреки съветите на КАТ и специалистите, мнозина шофьори сменят гумите по-късно от необходимото или дори цяло лято шофират със зимни гуми. Съставът на зимните гуми обаче не е предвиден за експлоатация при положителни температури: автомобилът със зимни гуми в топло време се управлява по-лошо, а самите гуми се износват много по-бързо. Експертите препоръчват гумите да се сменят, когато средната температура се вдигне над 5+ градуса, а през нощта не пада под нулата. 

Измийте колата след зимата

Много шофьори се бавят с измиването на колата след зимния сезон, а не трябва. От внимателно измиване има нужда каросерията, дъното, местата над колелата и джантите. 

По чистата кола веднага ще си проличат драскотините и други дефекти на лака, които може веднага да бъдат отстранени. Специално внимание изискват и стъклата на автомобила. 

Почистете салона и багажника 

През зимата от реагентите особено страдат стелките и пода, които с настъпването на пролетта трябва да бъдат почистени. Също така е хубаво да изчистите с прахосмукачка седалките и да проветрите салона, да подредите багажника: лопатката, веригите, дебелото яке и другите зимни аксесоари може да почакат следващата зима в гаража, а на тяхно място сложете средство за отстраняване на насекоми. 

Проверете климатика 

Задължително проверете фреона на климатика: неговата липсва най-често е причината за лошата работа на този агрегат. 

КОМЕНТИРАЙ