По-рано от Audi: Новият сериен SUV на Mercedes ще бъде представен още през идната седмица (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • 28.08.2018 8:13 /
  • 1941 /
  • 1
По-рано от Audi: Новият сериен SUV на Mercedes ще бъде представен още през идната седмица (СНИМКИ/ВИДЕО)

Концернът Daimler назова датата на официалната премиера на товарния си електрически кросоувър Mercedes-Benz EQC. В навечерието на дебюта на новата кола германците разпространиха видеотийзър на модела, на който той се вижда без камуфлаж.  

За първи път електрическия EQC ще бъде показан на 4 септември в Стокхолм. Публичният дебют на предвестника на "паркетния" - концепцията Mercedes-Benz Generation EQ, се състоя през 20016 година в рамките на Парижския автомобилен салон. Съдейки по краткото видео и по-рано разпространените снимки на тестваните прототипи, силуетът на серийния модел ще остане почти същия, като на прототипа от преди две години, предната и задната част обаче са преработени. 

За "пълнежа" на товарния "паркетник" в Mercedes засега си мълчат. Само е известно, че кросоувъра е построен на модулна платформа, разработена специално за бъдещите електрически коли на компанията. Концептът Generation EQ е снабден с два електрически двигателя (по един за всяка ос) и блок с литиево-йонни батерии с мощност 70 кВт*ч. Общата мощност на прототипа е 408 конски сили (700 Нм), максималният пробег с един заряд е 500 километра. От 0 до 100 Generation EQ Concept ускорява за по-малко от пет секунди. 

Продажбата на EQC ще започне през идната година. Главният му конкуренти ще са Tesla Model Y, Jaguar I-Pace, BMW iX3 и Audi e-tron. Моделите на първите две марки вече са достъпни на глобалния пазар. 

Трябва да се отбележи, че с премиерата на серийния си електрически  SUV Mercedes ще изпревари Audi само с няколк одни - серийният вариант на e-tron трябва да бъде представен на 17 септември във Сан Франциско. Дилърите ще започнат да ги предлагат на клиентите през 2019 година. Що се отнася до BMW, то баварската марка ще представи електрическа версия на X3 чак през 2020 година. 

Междувременно, както бе съобщено по-рано, Daimler е отделил EQ в отделна марка:  към 2022 година се планира под марката да бъдат продавани най-малко десетина модела.  

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Поп Славуц
    28.08.2018 10:40
    Абе Иж-а си е друга бира :)