Плюсове и минуси от пренапомпването на гумите

  • 14.07.2021 9:03 /
  • 5691 /
  • 0
Плюсове и минуси от пренапомпването на гумите

Шофьорите често спорят за необходимостта за пренапомпването на гумите. Според тях, високото налягане има редица преимущества, други се опитват да балансират мнението им. 

Експертите детайлно разгледаха всичките аргументи и дадоха собствена присъда. 

Трябва ли да се напомпват много гумите? Плюсове 

При много добре напомпаната гума централната част на гумата става основна. Площта на петното на контакт между гумата и асфалта намалява. Това позволява да се увеличи маневреността на автомобила при малки скорости. Пренапомпваните гуми имат по-малко съпротивление спрямо клатенето. 

Резултатът е закономерен. 

Гумата се нагрява значително по-малко. При спиране на автомобила се задействат и страничните зони на гумата, при пренапомпаната гума обаче ефективността на спирането ще е по-малка. 

При повишаване на налягането само с 01.-0.2 атмосфери от препоръчаното скоростта на спиране ще е същата. Увеличаването на налягането с 0.5 атмосфери от препоръчаното намалява разхода на гориво с 1.6%. 

Причината е намаленото съпротивление и намаляването на петното на контакт. 

Пренапомпаните гуми позволяват да се улесни маневрирането с волана. Особено силно този плюс ще бъде забелязан от любителите на агресивното шофиране. 

Минуси 

Всеки медал си има две страни. Пренапомпаните гуми може също да имат няколко съществени недостатъка. Експертите разказаха на какво трябва да се обърне внимание. 

Шофирането с пренапомпани гуми е по-некомфортно. Тресенето в салона се увеличава значително. Колата ще усеща абсолютно всяка една неравност. Основната работна зона на гумата е централната ѝ част, това на свой ред води до повишено износване. По-често ще трябва да сменяте гумите. На високи скорости качеството на управление на колата видимо ще се влоши. 

Колата ще реагира по-лошо на командите на волана. Окачването ще поема основния удар при гасенето на излишната енергия, възникнала при шофирането по неравни покрития. 

Скоростта на износване на детайлите се увеличава. Като цяло пренапомпаните гуми издават повече шум. На тях е опасно да се пътува в лошо време. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ