Пълен абсурд! Джигит отърва 2 бона глоба и отнемане на книжка, защото полицаите му написали грешно фиша

  • 25.09.2018 9:11 /
  • 10645 /
  • 6
Пълен абсурд! Джигит отърва 2 бона глоба и отнемане на книжка, защото полицаите му написали грешно фиша

Шофьор отърва солена глоба от 2 хиляди лева и отнемане на книжка за две години, заради грешка във връчения му акт и наказателно постановление. Преди седмица пловдивчанинът бе освободен от наказанието си, след решение на Районен съд – Пловдив, пише Трафик нюз бг.

Всичко започнало след рутинна проверка в село Стряма. Патрул на районното управление спрял за проверка лека кола фиат.  След проверка на документите, водачът бил поканен да му бъде направен тест за алкохол. Дрегерът показал три нули. Униформените се усъмнили в поведението на мъжа и решили да го изпробват и за наркотици. Шофьорът обаче отказал.

Наложило се да бъде написан акт, като в закона е предвидено, че при отказ да бъде изпробван водач за алкохол или наркотици, му се съставя акт за 2000 лева, а книжката му се отнема за 24 месеца. На водачът не бил издаден и талон за медицинско изследване, като в акта било посочено, че същият отказва да му бъде издаден такъв.

След време шофьорът получил наказателното постановление, което атакувал в съда. В жалбата си той посочил, че са допуснати нарушения в процедурата, както че и часа на проверката не съответства в акта.

След заседание на магистратите било установено, че наистина са допуснати съществени процесуални нарушения в хода на административно-наказателното производство.

Съгласно чл.6, ал.8 от приложимата наредба отказът на лицето да попълни, подпише или да получи талона за изследване се установява с подписа на един свидетел. В конкретния случай такъв талон въобще не е бил издаван, като отказът на проверяваното лице да му бъде издаден талон за медицинско изследване не е обвързващ за проверяващите органи, които са били длъжни да съставят такъв.

Като не са го сторили не са спазили установената процедура за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, а с това са допуснали и съществено процесуално нарушение, което е довело до ограничаване правата на проверяваното лице.

С оглед не издаването на талон за медицинско изследване не може да се твърди и че лицето не е изпълнило предписание за химико-токсикологично лабораторно изследване, доколкото такова предписание въобще не му е било давано.

Поради тези причина шофьорът остана с книжка, а глобата – отменена, посочва Трафикнюз.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • 000888
    25.09.2018 10:02
    Ето това е класическа схема за корупция, полицаите вън веднага!
  • Бай Хуй
    25.09.2018 11:29
    Колко пъти трябва да повтарям,че кучкарите от МВР са тъпи,некадърни и мързеливи !? На за рушветчийство и гювечарство са № 1 !!!
  • лол
    25.09.2018 17:45
    Сега те да платят глобата, ушеви...
  • Usmihvamse
    25.09.2018 18:34
    Ами в такъв случай, полицейските служители да платят глобата от 2000 лева. Защото иначе се налага тезата че или са безкрайно некадърни и не стават за тази работа или са взели да речем едни 500 лева за да оформят негодни за наказание документи.
  • BoKo
    25.09.2018 22:07
    След време недай си Боже, същия водач да удари детето на съдията, ще възникне въпроса... Къде сгреших?
  • kiki
    25.09.2018 22:14
    Веднъж в разговор попитах един полицай на 35 год работи в София ОХРАНА В МЕТРОТО ,знаешли кой е Хан Аспарух а той ми отговори ЧУВАЛ СЪМ, НО СЕГА НЕ МОГА ДА СЕ СЕТЯ.