Писна ли ви от шофиране с обратен волан? Ето го решението

  • 04.10.2020 9:20 /
  • 4739 /
  • 0
Писна ли ви от шофиране с обратен волан? Ето го решението

Всички знаят колко неудобно може да бъде да шофираш в държава, където воланът в автомобилите е „от грешната страна“. В същото време превръщането на превозно средство с ляв волан в автомобил с десен волан обикновено е много скъпо и резултатът не винаги удовлетворява потребителя.

Но какво, ако една кола може да предложи както ляво, така и дясно управление без никакви модификации? Най-новата патентна заявка на Volvo в Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO) има за цел да направи точно това и демонстрира дизайн, при който основните контроли на превозното средство могат да бъдат премествани от едната страна на превозното средство към другата.
 



В допълнение към премахването на необходимостта да се предлагат отделни RHD и LHD версии на един и същ модел, интериорният дизайн е проектиран с акцент върху уникалните изисквания на напълно автономните превозни средства. Въпреки че автопилотът все още не е пуснат, патентът на Volvo позволява на водача да поеме контрола над автомобила от време на време, дори когато не е на мястото на водача.

 



Тъй като усъвършенстваната автономна технология не изисква постоянен контрол от водача, на теория можете или да преместите основните контроли, или да ги премахнете напълно, както Bentley веднъж предложи прибиращ се волан. Патентът на Volvo описва волан, който може да се премести от едната страна на таблото към другата по релса. Може дори да се постави в центъра на превозно средство.
 



Що се отнася до педалите, все още могат да се използват обикновени педали, но специалните подови панели с докосващи подложки с пълна ширина ще бъдат подравнени с позицията на волана, което ви позволява да управлявате педалите от всяко седнало положение. Патентът описва релсова система както за скоростния дерайльор, така и за седалките, така че те също да могат да се преместват.
 



Патентът също има раздел за система въздушни възглавници, който може да открие положението на седалката водач / пътник и по този начин да задейства правилните въздушни възглавници в случай на инцидент. 

КОМЕНТИРАЙ