Пазарът на автомобили удари странни нива

  • 03.06.2021 15:26 /
  • 3682 /
  • 0
Пазарът на автомобили удари странни нива

Купувачите на автомобили, който са с ограничен бюджет, нямат причина да си отдъхнат. За месец средната цена на транзакция за ново превозно средство се очаква да нарасне до рекордните 38 255 долара, според JD Power, което пренасочва много потребители да търсят изгодни оферти за използвани коли. Обаче нямат късмет. Комбинацията от голямо търсене и високи цени на едро, които дилърите плащат, доведе до рекордно високи цени на употребявани автомобили.

„В зависимост от източника, цените на едро до момента вероятно са се повишили с 15% до 25%“, каза в интервю Ърни Гарсия, основател и главен изпълнителен директор на онлайн пазара за продажба на употребявани автомобили "Carvana". 

„Цените се движат много драстично. Не съм запознат с нито един период в историята, в който цените на автомобилите да са се движили толкова бързо", допълни той.

В доклад, публикуван на 27 май, Джонатан Банкс, вицепрезидент на Valuations Services в JD Power, отбелязва, че цените на едро и на дребно нарастват, тъй като търсенето на употребявани автомобили и камиони се увеличава поради малките запаси от нови превозни средства, които пък са причинени от прекъсвания на производството в резултат на глобален недостиг на полупроводникови елементи.

„Цените на едро се увеличиха с бързи темпове през последните 20 последователни седмици и са с нагоре безпрецедентните 37%, докато цените на дребно на използвани автомобили са с 15% по-високи от тези в края на 2020 г.“, пише Банкс. 

„Цените на употребяваните автомобили не показват признаци на омекотяване и се очаква да останат изключително високи в обозримо бъдеще.“

Продава се най-особеният Mercedes в историята СНИМКИ

Един анализ от "Cox Automotive" разкрива средната офертна цена за употребявани превозни средства, която достигна най-висока стойност за всички времена през април - 22 568 долара, като за пръв път преминава 22 000.

Тоби Ръсел, съ-изпълнителен директор на онлайн пазара на употребявани превозни средства "Shift.com", заяви пред "Forbes", че нарастването на търсенето на употребявани превозни средства причинява „странно поведение под формата на поскъпване на цените на тези автомобили“.

„Странното“ поведение при ценообразуването, за което Ръсел намеква, се отнася не само до това колко плащат потребителите за употребявани автомобили и камиони, но и отчаянието търговците на автомобили.

"Дори превозни средства, които "Shift" никога не биха предложили за продажба, намират купувачи на високи цени на търгове на едро", казва Ръсел.

„Виждаме продажба на автомобили, които внасяме, никога не бихме продали - те са повредени, като повреда на каросерията или се нуждаят от масивна реконструкция на двигателя“, каза Ръсел. 

„Обикновено бихме загубили пари от това, но печелим, защото цените на аукциона са интензивни и високи. Това е просто пълна дислокация на пазара, причинена от скок в търсенето и липса на предлагане. Всичко това идва от новите автомобили".

"Тази липса на предлагане в условията на силно търсене само ще доведе до повече разходи за купувачите, които търсят достъпност", казва старши икономистът на "Cox Automotive" Чарли Чесбро.

„Предвид силното търсене от страна на потребителите и затруднената ситуация с доставките, изглежда много вероятно цените на употребяваните превозни средства, които вече са най-високи, да продължат да се покачват“, пише Чесбро в доклад. 

„В някакъв момент цените ще станат твърде високи и търсенето ще спре. Но все още не сме достигнали това", споделя той.

Skoda Enyaq GT - първа СНИМКА на крос купето

Има и добри страни за тези, които търгуват. Най-търсените превозни средства като пикапи, кросоувъри и джипове носят високи печалби.

„Днес търговците получават много повече пари за автомобил, отколкото вероятно биха получили за същия автомобил в началото на годината или в края на миналата“, каза Ърни Гарсия от "Carvana".

Тоби Ръсел от Shift каза, че сумата, която сайтът му плаща за превозни средства, се е увеличила с 25% през първите четири месеца на годината.
"Това е като лудост. Обикновено употребяваните автомобили се амортизират с 1% на седмица, но колата, която седи на алеята ви, вероятно струва с 25-30% повече, отколкото през януари".

В момента продажбите на употребявани автомобили са все още на високи нива. Продажбите на "Carvana" през първото тримесечие са се увеличили с 28% през последните три месеца на 2020 г.

Но Чарли Чесбро от "Cox Automotive" предупреждава, че вероятно запасите от употребявани превозни средства ще станат още по-малки през следващите няколко месеца и ще бъде доста неприятно лято за дилърите, заявявайки че хората не могат да купят това, което го няма.

КОМЕНТИРАЙ