От Volkswagen предупредиха за страшна беда с колите

  • 24.04.2021 21:38 /
  • 37094 /
  • 1
От Volkswagen предупредиха за страшна беда с колите

Германският автомобилен концерн Фолксваген (Volkswagen) е предупредил топ мениджърите през второто тримесечие да се готвят за по-голям удар върху производството заради глобалния недостиг на чипове, според ръководителя на марката Сеат (Seat), пише електронното издание на в. "Файненшъл таймс".
 
"От доставчиците и от групата Фолксваген ни бе казано, че трябва да се изправим пред значителни предизвикателства през второто тримесечие, вероятно по-големи и от първото тримесечие", каза Уейн Грифитс, президент на испанския бранд в групата.

Предупреждението крие опасност от още по-големи загуби за втория по големина производител на автомобили в света, който заяви миналата година, че очаква производството да намалее със 100 000 превозни средства през първото тримесечие на 2021 година заради дефицит на полупроводници. 

VW вече предупреди, че няма заводски капацитет да възстанови загубената продукция на по-късен етап през годината. Грифитс подчерта, че недостигът е най-голямото предизвикателство, пред което е изправена компанията в момента.

Очаква се производството да бъде засегнато от недостига до края на второто полугодие. Грифитс, който оглави Сеат през октомври миналата година, коментира, че тази година най-важна ще бъде гъвкавостта.

Той посочи, че производството в завода край Барселона в момента е сведено до минимум и марката решава кои автомобили да се произвеждат, чак след като получи чипове от доставчици - хибридни или традиционни, в зависимост от компонентите, които получава.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Тодор
    25.04.2021 18:49
    Тодор Живков, нали на времето откри завод за полупроводници? Сега е моментът да им продаваме, да ги настигнем, че и разминем, дори!