Няма да повярвате с какво ще боядисва BMW колите си, за да пести петрол

  • 13.07.2022 9:08 /
  • 577 /
  • 0
Няма да повярвате с какво ще боядисва BMW колите си, за да пести петрол

BMW и BASF обединиха усилията си, за да произвеждат екологично чисти бои от канализационни води. Всичко, което отива във канала, ще трябва да стане основа за боя. След преработка, естествено. 

Тоест, BMW и BASF искат да намерят в канализацията замяна на компонентите, базирани на петролна основа. Това ще е суровина от органични отпадъци, включително и биоотпадъци. Техни източници ще бъдат пречиствателните станции. 

От компанията твърдят, че този подход не само ще намали потреблението на петрол, но и ще доведе до намаляването на изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата - с 40%. 

Технологията ще бъде приложена в заводите на BMW в Лайпциг (Германия) и Рослин (Южна Африка). 

"Намалявайки употребата на изкопаемите суровини ние можем да запазим природните ресурси и едновременно да намалим емисиите на CO2", казва директор по покупките на BMW Йоахим Пост.

Изискванията към автобоите стават все по-сурови от екологична гледна точка. Това доведе до това, че лаковото покритие на новите коли често започва да се бели преждевременно, както и да се появяват микропукнатини, през които излиза ръжда. 

Инициативата на  BMW и BASF изглежда обаче малко съмнително и едва ли ще доведе до подобряване качеството на боите. В последно време идеята за дълговечност далеч не е първостепенната задача на производителите на автомобили. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ