Новото Suzuki Swift Sport завладява с динамичен характер и изумителна стабилност (СНИМКИ)

  • 18.12.2018 9:43 /
  • 8434 /
  • 1
Новото Suzuki Swift Sport завладява с динамичен характер и изумителна стабилност (СНИМКИ)

Suzuki Swift е най-популярният модел на японската марка и от появата на първото поколение през 1983 г. досега в целия свят са продадени над 5,5 милиона бройки. През 2005 г. за първи път Suzuki пусна по-динамична версия на Swift, наречена Sport, въплъщавайки страстта на японския производител към конструирането на модели с впечатляваща динамика. През миналата година беше представено четвъртото поколение на Suzuki Swift и сега логично дойде моментът за новата му спортна версия.

За разлика от предшествениците си, новото Suzuki Swift Sport е с 5 врати, а версия с три врати вече няма да се произвежда. С дължина 3,89 метра, новият модел е малко по-къс от предшественика си, но в същото време междуосието му е пораснало с 20 мм до 2,45 метра. Теглото на автомобила е намалено с 80 кг и сега е само 970 кг. Ниското тегло в комбинация с мощния бензинов турбодвигател превръщат новото поколение на Suzuki Swift Sport в джобна ракета, предлагаща завладяваща динамика и изумителна стабилност за вълнуващи моменти на шофиране.

Външният вид на Suzuki Swift Sport не се е променил радикално вече повече от 10 години. Хечбекът е запазил познатия стилен профил с къси надвеси на каросерията и висока линия на прозорците. Тесните светодиодни фарове са допълнени от дневни LED светлини. Дръжките на задните врати са скрити в стойките на покрива, а самите стойки са разделени с черни вложки, така че да изглежда че покривът се движи над колата.

Новото Suzuki Swift Sport се различава от стандартния модел по специалната уголемена радиаторна решетка и аеродинамичния пакет на каросерията, а пътният просвет е намален с 15 мм. Арки на колелата са леко разширени, а 17-инчовите лети джанти са стандартни. Покривът завършва със спойлер, а от задния дифузьор се показват двете широки ауспухови тръби.

Интериорът на новото Suzuki Swift Sport стимулира максимално сетивата на водача, поставяйки го в наситена с комфорт и качество среда. В салона са използвани меки материали, като са се появили многобройни яркочервени вложки. Педалите са украсени с метални пластини. Воланът с три спици е малък и удобен за шофиране, обвит е с перфорирана кожа, а долната му част е плоска. Циферблатите и приборите са поставени в отделни окръжности и се допълват от червени обръчи.

На таблото има показател за горивото в резервоара, а в оборотомера има сензор за температурата на двигателя. Компактният централен панел е леко обърнат към водача. Централната част е заета от 7-инчовия сензорен дисплей на мултимедийната система. Бутоните са малко, а големите кръгли регулатори на климатика са много удобни за използване с леко докосване. В салона има и няколко отделения за дребни неща. Кормилната колона се регулира по височина и дълбочина.

Новото Suzuki Swift Sport е получило специални спортни предни седалки с изразителни странични опори. Позицията на седене е доста ниска, въпреки че това не е попречило на видимостта напред и настрани. Дебелите задни колони и малкото задно стъкло ограничават обзора назад.

На втория ред седалки е по-просторно, отколкото в предходния модел, като особено е нараснало пространството за краката и сега има достатъчно място за възрастни пътници с височина до 1,85 метра. Салонът обаче не е много широк и поради това отзад могат да пътуват удобно не повече от двама пътници. Обемът на багажника се е увеличил значително и сега достига 264 литра, а със сгънати задни облегалки нараства до 947 литра.

Новото Suzuki Swift Sport застава на върха в моделната гама и е богато оборудвано с всички опции за модела, като система за достъп без ключ, електрически прозорци, автоматичен климатик, Bluetooth връзка, камера за задно виждане, аудиосистема, сателитна навигация, адаптивен круиз контрол и др. Също така се предлагат 6 въздушни възглавници, електронна стабилизираща система и система за следене на налягането в гумите, технология за автоматично спиране и система за спазване на лентата на движение.

Под капака на новото Suzuki Swift Sport е поставен 1,4-литровият 4-цилиндров бензинов турбодвигател BoosterJet с мощност 140 к.с. при 5500 об/мин, познат от спортния всъдеход Suzuki Vitara S. Той заменя досегашния 1,6-литров 4-цилиндров бензинов атмосферен двигател, който разполагаше със 136 к.с. Но по-важното е, че максималният въртящ момент е увеличен до 230 Нм и е на разположение в интервала от 2500 до 3500 об/мин.

Тягата при ниски обороти е много по-голяма и това сериозно е подобрило динамиката. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 8,1 секунди, а максималната скорост е 210 км/ч. В същото време двигателят е доста пъргав и енергичен, като бързо набира скорост при необходимост от изпреварване. Двигателят предава тягата на предните колела посредством 6-степенна механична скоростна кутия, който радва с прецизността на превключване и късия ход на лоста. Въпреки отличната динамика, разходът на гориво в комбиниран цикъл е едва 5,6 л/100 км. В града и при динамично шофиране се покачва до 7,5 л/100 км.

Лекият хечбек Suzuki Swift Sport се контролира отлично. Воланът му е точен, остър и приятно тежък, а също и изненадващо информативен, независимо от управлението с електрически сервоусилвател. Автомобилът е много послушен и пъргав. В много редки случаи се появява склонност към недозавиване, а разширената следа е подобрила стабилността. Радиусът на завиване е само 5,1 метра. Окачването не е прекалено твърдо, въпреки че сериозните дупки се усещат в купето. По планински път с много завои спортният хечбек въобще не се наклонява. Шумоизолацията на салона е подобрена, така че при високи скорости вятърът почти не се чува. Новото Suzuki Swift Sport вече се продава у нас, а цената му от 38 890 лева е доста изгодна за подобен модел.

Технически характеристики

Suzuki Swift Sport 1.4 BoosterJet

1,4-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател

6-степенна механична скоростна кутия

140 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин

230 Нм въртящ момент при 2500-3500 об/мин

8,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

210 км/ч максимална скорост

5,6 л/100 км среден разход на гориво

125 г/км емисии на СО2

38 890 лева цена на модела

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • AL KL
    18.12.2018 11:41
    Радиусът на завиване е само 5,1 метра. -Това да не е грешка?