Новият BMW Х5 - мощен, умен, красив (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • 08.01.2019 9:00 /
  • 855 /
  • 0
Новият BMW Х5 - мощен, умен, красив (СНИМКИ/ВИДЕО)

Всеки 12-и продаден автомобил в гамата на BMW e Х5. Така е вече 20 години, в които 2,1 милиона потребители са се докоснали до истински бестселър. Какво още не е измислено за него?

Ето ви четвъртото поколение. Там вече има всичко. Много по-модерен, изцяло технологично нов. На всеки му се е случвало да си забрави ключа у дома или офиса, да се чуди къде го е оставил. Това дребно неудобство изчезва. Ключът вече е излишен.

С приложение на мобилния телефон можете да отворите Х5, когато приближите автомобила. А ако сте на другия край на света и друг член от семейството трябва да го ползва? Всичко е решено – дистанционно прехвърляте данните за Х5 на когото пожелаете и той започва да се разпорежда. Наистина уникално!

Колко може да е умен един автомобил? Х5 продължава с технологичните изненади с камера, която следи поведението на шофьора. Мигате ли прекалено често? Правите ли нетипични движения? Инженерите на BMW са направили всичко необходимо новият бисер да „влезе в главата ви”. И ако усети опасност, веднага да алармира на таблото, че е време за почивка.

Технологиите стигат още по-далеч. При неочаквано и тежко влошаване на състоянието на водача, Х5 има опция, с която бързо намалява скоростта, отбива в дясно с аварийни светлини, спира и звъни на спешна помощ! Заради законодателството в Европейския съюз тази екстремна ситуация може да се види в действие на този етап единствено в САЩ и Китай.

Когато сте в условия на офроуд, на огромния екран на централната конзола може да включите камера. Логичният първи въпрос е: „Защо да гледам нея, а не да следва пътя?” Всичко е измислено. В двата края на екрана се виждат линии, които показват дали няма препятствие, което може да попречи на движението. Образът е кристално чист.

Вниманието в интериора на Х5 е насочено основно към детайлите. Без компромиси! Кожено табло, комфортни седалки с многобройни масажни опции… Мобилни телефони и таблети се зареждат безжично. За пасажерите на задните седалки има самостоятелни екрани. Има и места за поставяне на чаши, където могат да бъдат охлаждани или подгрявани.

Шофьорската позиция е повдигната, а организацията на уредите за управление е оптимизирана. Така водачът има по-лесен контрол върху случващото се. На средната конзола, освен контролера и оформения по нов начин селектор на трансмисията, са разположени и уредите за другите функции като контрола на шофирането, бутонът „Старт/Стоп”, бутоните за активирането на настройките на опционалните въздушно окачване и на офроуд режими.

В пет цвята се предлага коженото оборудване BMW Individual Merino. Моделите xLine и M Sport осигуряват специфични дизайнерски елементи. В M Sport например това са М волан, таван BMW Individual Anthracite и М педали. Луксът в Х5 се допълва от четиризонова климатична инсталация. Ексклузивна атмосфера създава панорамният стъклен покрив SKY Lounge, който на тъмно създава визия на обсипано със звезди небе.

Размерите му са увеличени с 30 процента спрямо предишния модел. При отваряне на вратите гостите на борда са посрещнати от „светлинен килим”. Освен всички новости е повишена и функционалността на Х5. Чрез сгъване на задната седалка, която е разделена в съотношение 40:20:40, обемът на багажника може да се увеличи от 645 до 1860 литра.

За по-удобно товарене задният капак е разделен на две части. Те могат да бъдат отваряни автоматично и безконтактно. Бутони в багажника позволяват преместването на втория ред седалки, както и сгъване на облегалките на втория и третия ред седалки. Има място за седем души

Новият модел X5 е пораснал с малко, но по всички показатели в сравнение с досегашния вариант. Междуосието е увеличено с 4,2 см до 2,98 м, дължината – с 3,6 см до 4,92 м, широчината – с 6,6 см до 2,00 м, а височината – с 1,9 см до 1,75 м. Добавените сантиметри придават на автомобила още по-внушително присъствие на пътя, като същевременно гарантират повече вътрешно пространство.

Въпреки сериозните си размери, „баварецът“ има подчертано атлетичен силует и стъпва върху джанти с диаметър от 18 до 22 инча. Големите семейства ще се зарадват на опцията за трети ред седалки с електрическо регулиране. Бутони в багажника позволяват преместването на втория ред, както и сгъването на облегалките на втория и третия ред седалки. За да е по-лесен достъпът до третия ред, седалките от втория ред се наклоняват напред електрически.

При пазарния старт на новото BMW X5 се предлага избор между три редови 3,0-литрови двигателя с шест цилиндъра. Всички те са свързани с 8-степенна автоматична трансмисия и адаптивна системата за задвижване на четирите колела xDrive, която може да насочи 100% от въртящия момент към задния мост.

Като базов може да се разглежда дизеловият вариант X5 xDrive 30d с мощност 265 к.с. и 620 Нм, който ускорява за 6,5 сек до 100 км/ч и харчи средно 6,0 л. При другия дизелов модел Х5 М50d са приложени четири турбокомпресора и ресурсът е вдигнат до 400 к.с. и 760 Нм, спринтът до 100 км/ч отнема 5,2 сек, а средната консумация е 6,8 л.

Бензиновият вариант Х5 xDrive 40i разполага с 340 к.с. и 450 Нм, набира за 5,5 сек до 100 км/ч и гори 8,5 л. Максималната скорост на всички версии е ограничена на 250 км/ч. На първата среща с новото BMW X5 в очи веднага се набива голямата бъбрековидна радиаторна решетка.

Опционално се предлагат незаслепяващи лазерни дълги светлини с обсег до 500 м, а серийни са LED фаровете. Предлаганото пневматично окачване с регулиране на нивото на двата моста може да се комбинира с офроуд пакет, който включва блокаж на диференциала на задната ос.

На асфалтовите пътища проличават качествата на адаптивното М окачване с активно стабилизиране на каросерията срещу накланяне в завои. Маневреността и прецизното следване на траекторията са гарантирани от интегралната кормилна система със завиващи задни колела.

Новият модел Х5 предлага и напълно дигитален кокпит, при който инструменталният панел представлява 12,3- инчов дисплей, допълнен от още един 12,3-инчов монитор за мултимедийната система. Бъдещите собственици могат да разчитат на най-новите системи за свързаност, услуги, безопасност и комфорт, с които разполага BMW. 

 

КОМЕНТИРАЙ