Нови промени касаещи всички шофьори! Чакат ви големи разправии и вадене на нов талон, ако...

 • 05.03.2019 9:24 /
 • 6043 /
 • 5
Нови промени касаещи всички шофьори! Чакат ви големи разправии и вадене на нов талон, ако...

Ако в свидетелството за регистрация (част „Първа“ и част  „Втора“) не е посочена екологична норма ЕВРО 1, 2, 3, 4, 5 и 6, трябва да вадите нови документи на автомобила. Това става ясно от публикувана информация на СДВР.
 
В последните седмици стотици собственици на по-стари автомобили са изправени пред трудността да докажат екокатегорията на возилото си. Това се налага заради нововъведената формула, по която вече се изчислява „данък МПС“.

От СДВР обясниха, че при липса на посочена екологична норма на притежаваното от вас превозно средство първо трябва да се обърнете към официалния представител за България на марката на автомобила. Оттам трябва да ви предоставят удостоверителен документ за притежаваната екологична норма на колата, алармират от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Напомпването е едно от най-важните правила за гумите през зимата, каква е нормата

След това лично или чрез пълномощник с моторното превозно средство трябва да отидете до отдел „Пътна полиция”-СДВР (ако МПС се води на отчет в СДВР). Там трябва да предоставите този документ заедно със свидетелството за регистрация на МПС - част „Първа“ и част „Втора“ („големия“ и „малкия“ талон). След като преминете с превозното средство през пункта на „Пътна полиция”-СДВР за идентификация, предоставяте съответните документи на служителите от МВР заиздаване на нови документи с вписана съответна екологична норма.
 
Цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила ще ви струва 20 лева, ако се плати през пост терминал, или 23 лева на банковото гише, уточниха от СДВР. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също ще се заплаща. Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва около 50-100 лева.

Какво означават цветните маркировки по гумите на колата

От СДВР уточняват, че цялата тази процедура е във връзка с годишния данък на МПС. От тази година при изчисляването на т.нар. пътен данък се включва и екологичен компонент. Този компонент е свързан с Европейските стандарти за изгорели газове, които дефинират допустимите стойности на изгорели газове на моторните превозни средства на европейския пазар.
 
Мотивите за промяната в концепцията са свързани с идеята за стимулиране на извеждането от експлоатация на най-старите автомобили и замяната им с по-нови и по-екологични модели.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Nik
  05.03.2019 11:26
  Наврете си идеята за по-етапно извеждане на по-старите коли от употреба дълбоко в задника..
 • селкор
  05.03.2019 11:49
  БЕЗПРЕДЕЛ на произвол над обикновения гражданин в тази сбъркана държава със сбъркани-объркани хора...инчаче как биха позволили подобна гавра и поредно,яко бъркане в джоба,за да се пълни хазната!!!
 • Пешо
  05.03.2019 12:04
  А не могат ли тъпите бюрократи , да си направят справка по марката и номера на рамата /двигателя и да оправдаят парите дето лапат за тази работа ?
 • Азззз
  05.03.2019 12:16
  Що не ходите да се изпозастреляте, нещастници прости! Ушеви и очилатата мутра с малкото квадратно челце могат ли да се опитат да измислят нещо по-нормално?
 • кукуруку
  05.03.2019 16:21
  Еба си простаците,пак за пари.След някой ден ще сменят и номерата.Тези герберски уроди ни унищожиха.Пак гласувайте за тях.