Новата 5-а серия на BMW: Всички подробности

  • 04.07.2023 8:25 /
  • 7124 /
  • 0
Новата 5-а серия на BMW: Всички подробности

Жизнените цикли на по-младите и по-старите седани BMW и Mercedes-Benz не съвпадат, но петата серия и E-класата сменят поколенията почти едновременно. Това добавя интрига към съперничеството им.

Новата "петица" се е сдобила с минимален брой дизайнерски "решения". На петата серия не поставени нито гигантските "ноздри", нито оптиката на две нива. Остава само нееднозначната преработена "Извивка на Хофмайстер" в линията на задните прозорци. Задната част на колата е традиционна.

Салонът запазва характерното за BMW завъртане на централната част на предния панел към водача, въпреки че няма конзола като такава. Останал е 14,9-инчов медиен дисплей и малък ред сензорни бутони. Както бутоните на волана, така и копчетата за управлението на светлините са станали сензорни.

Операционната система версия 8.5 се е сдобила с близък до домакинските устройства интерфейс и електронни игри, така че да не ви е скучно да прекарвате време дълго време в колата, докато тя е на зарядната станция.

По дължина BMW от петата серия добавя 97 мм, на ширина  - 32 мм, на височина - 36 мм. Междуосието се е увеличило с 20 мм. Обемът на багажника на версиите с двигатели с вътрешно горене е намален от 530 на 520 литра.

Чисто електрическото BMW i5 има 499 литра. Резервоарът за бензин е намален от 68 на 60 литра. Няма въздушно окачване, но можете да поръчате напълно контролирано шаси и адаптивни амортисьори.

"Петицата", подобно на "седмицата", която бе показана няколко месеца по-рано, е представена от обичайните версии с ДВГ и като електромобил i5.

Бензиновите седани имат мощност от 208 до 381 к.с., като се вземе предвид задължителният стартер-генератор за тях. На най-мощната модификация има редови "шестак" с обем 3.0 литра, докато другите две по-слаби модификации се задоволяват с агрегати четири цилиндъра.

Засега има само една дизелова версия - 520d с мощност от 197 сили. По-мощни опции ще излязат по-късно, заедно с напомпани хибриди с мощност от 299 и 489 к.с.

BMW i5 дебютира с мощност от 340 и 601 к.с. В първия случай електромоторът е един, а задвижването е отзад. Във втория - колата има два мотора и задвижване на всички колела.

Топ версията набира от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди и носи обозначението M60 xDrive. Пробегът с едно зареждане е 455-497 км, в зависимост от модификацията.

Още една четвърт към пробега може да се добави, като изберете специален режим за пестене на енергия. Но тогава ще трябва да шофирате без никакви  екстри, дори и без климатик.

Автомобилът е в състояние да запомни настройките на зарядните станции на различни мрежи и данни за тяхното плащане. Собственикът не трябва да се забърква с приложения и системи за достъп всеки път. Паркинг системата помни последните 200 метра и може да ги кара след стартиране на двигателя в обратна посока.

"Полуавтопилотът" е в състояние да смени лентата, а командата за това ще бъде погледът на водача в съответното огледало в комбинация с включен мигач.

По-късно ще бъдат пуснати комби и леко удължен седан за Китай.

КОМЕНТИРАЙ