Нов голям проблем с електромобилите: Взривяват се и горят след дъжд

  • 13.10.2022 9:10 /
  • 5158 /
  • 0
Нов голям проблем с електромобилите: Взривяват се и горят след дъжд

Само две седмици след урагана "Иън", който премина през територията на щата Флорида, местните собственици на електромобили се сблъскаха с неочакван проблем. Техните коли започнаха сами да избухват в пламъци директно по време на движение. 

Например, за последните два дни по пътищата на САЩ са изгорели около десет автомобила на батерии. Експертите засега не знаят как да решат проблема със "запалването" на екологичните автомобили. 

Експертите обаче вече са разбрали какъв е проблемът - след проливните дъждове в акумулаторните отсеци на колата е попаднало голямо количество влага, поради  което по елементите на захранването се е появила корозия. 

Колкото повече те се окисляват, толкова е по-голям шансът за запалване, което в някои случаи е предшествано от взрив. 

Проблемът е и в това, че Флорида е вторият по-големина пазар на електромобили на територията на цяла Америка. В този щат са регистрирани около 95 000 "зелени" автокобила и засега не е известно колко от тях са пострадали в резултат на урагана. 

В края на лятото експерти на френската застрахователна компания AXA направиха изследване и изясниха, че електромобилите са много по-опасни за пътниците при удар, отколкото колите с класически ДВГ. Освен това, отстраняването на последствията от катастрофата при електромобилите е осезамо по-скъпо. 

КОМЕНТИРАЙ