Nissan се готви да напусне европейския пазар завинаги

  • 06.05.2020 8:00 /
  • 2839 /
  • 3
Nissan се готви да напусне европейския пазар завинаги

Компанията Nissan скоро ще обяви, че напуска Европа, твърди агенция Reuters. Според новата стратегия на японската марка, тя ще се съсредоточи върху приоритетните пазари, сред които са САЩ, Япония и Китай.

Компанията ще закрие 14 завода по целия свят и ще намали обема на производството. 

Nissan се готви да огласи новата си стратегия около 28 май, е казал на агенцията източник, запознат с плановете на компанията. 

По думите му, една от главните точки в плана ще бъде укрепването на позициите на марката на северноамериканския пазар за сметка на обновяването на моделната гама и разширяването на дилърската мрежа. 

Заедно с това компанията възнамерява да намали конкуренцията и да увеличи сътрудничеството с партньора си в алианса – Renault и Mitsubishi.

Източникът е подчертал, че автомобилният производител ще намали разходите си за изследвания и разработки през 2020 година в сравнение с 2019 година, а освободените ресурси ще бъдат пренасочени към "приоритетните пазари и основните продукти".

"Nissan не само ще намали разходите, а ще рационализира текущите операции, с което ще си постави основата за своето бъдеще", казва източникът пред Reuters.

Към момента Nissan е представен на европейския пазар от кросоувърите Qashqai, Juke, X-Trail и малолитражката Micra, а също от спортните коли GT-R и 370Z.

Освен това, в моделната гама влизат и електромобилите Leaf и E-NV200.

Миналата година в Европа са били продадени над 394 000 автомобила Nissan – с 19,6 процента по-малко спрямо  2018-а.

С частичното затваряне на заводи, предвидено в новата стратегия, обемите на производството ще се съкратят от сегашните седем милиона до 5,5 милиона коли годишно. 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • КАКВОТО МИНЕ ПРЕЗ РЕНО ...
    06.05.2020 21:43
    ОТ НЕГО НИСАН И НИФИНИТИ НЕ СТАВА!
  • Епаа,
    06.05.2020 22:28
    Няма да си купуваме нисани ! Баце ни е направил толкова заводи за коли в Б-я...
  • Джамбазина
    07.05.2020 16:14
    Нема страшно. В Европа има нисани за България за 20 години напред. Нов внос ще са. Кат кукли ще са, влизаш и караш.