Невероятно: ВИДЕО показа как се е променило шофьорското място за последните 120 години

  • 16.03.2021 8:02 /
  • 987 /
  • 0
Невероятно: ВИДЕО показа как се е променило шофьорското място за последните 120 години

Европейското подразделение на компанията Ford показа как се е променял интериорът на автомобилите от легендарната "Желязна Лизи" Ford T до наши дни, тоест до последната най-модерна кола - в качеството на такава е представен електрическият Mustang Mach-E.

В клип на компанията ние можем да видим знакови модели и да разберем какво е било пред очите на шофьорите от различните епохи. 

Интериорът на първите автомобили е бил аскетичен, дори предното стъкло е било най-обикновенно, битово. Първите функции за комфорт идват малко по-късно и са стрували доста скъпо: през 1927 година Model A се сдобива с радио, цената му е била 130 долара при цена на самата кола 530 долара. 

Огледалото за задно виждане се появява още по-късно, през 30-те години. А Втората световна война вече внася особени черти в дизайна на таблото с приборите: то започва да прилича повече на таблото с уредите на бомбардировач. Такова табло например е имал Ford Taunus 12M от 1955 година.

В годините на суинга, 60-те, интериорът на коката става изключително екстравагантен. Също така се появяват и по-здрави и устойчиви на износване материали. Следващата голяма страница се пада на така наречените "мускулести коли" от 70-те години. Бриталната им стилистика обаче започва да отмира през 80-те, когато тон задават набиращите голяма популярност компютърни игри. 

През 90-те линиите и повърхностите стават доста по-плавни. А следващите години са белязани от употребата на нови материали и появата на мултимедийни системи. 

 

КОМЕНТИРАЙ