Нелепите правила за шофьорите в САЩ, Европа и Азия

  • 16.07.2019 12:00 /
  • 4221 /
  • 0
Нелепите правила за шофьорите в САЩ, Европа и Азия

Смята се, че по въпроса със законите "най-веселата" страна в света са САЩ, макар някои държави също могат да ви учудят със своите правила. Това засяга дори и правилата за движение по пътищата. Да се знаят тънкостите на правилата за придвижване из териториите на различните страни се препоръчва не само, за да се разсмиваме, но и за да не се превърнат нашите приключения с автомобил из другите страни в големи харочве, глоби и нерви. 

САЩ 

Тази държава е лидер по брой непонятни и дори смешни закони. Пътните полицаи в САЩ към момента все повече предпочитат всъдеходите. А причината е проста: в страната има пик на популярността на тези коли. Когато преди 20 години в страната бяха популярни седаните, на тях се вози цялата полиция. Това се прави с една проста цел - сливане с общата маса от транспортни средства. Удивителен е фактът, че в Америка е забранено да се използват клаксони на паркинги и около ресторанти. А нали именно там има голям брой пешеходци, които трябва да бъдат предупреждавани за опасност от прегазване. 

В щата Калифорния съществува заплаха за шофиране на автомобил от жени в халати. При това мъжете могат да карат колата дори и с гол торс. В същия щат има забрана за придвижване на транспортно средство при скорост от и над 100 километра в час. Тоест, при скорост от 50 километра в час, шофьор не е задължително да има.  

В щата Мейн е забранено да се паркира пред магазините на веригата Dunkin' Donuts. Разстоянието от колата до заведението трябва да е най-малко 25 фута. Интересното е, дали в администрацията на щата работи собственикът на това заведение или собственик на конкурентна верига? 

В градовете на щата Колорадо има места, в които е забранено придвижването с автомобили в определени часове на деня, обикновено от 15:00 до 16:00 часа. Това правило обаче се нарушава от абсолютно всички, включително и от полицаите. В Ню Джърси се смята за особена гордост по колата да има надписа Shore To Please. Това означава, че шофьорът внася определен принос в екологичното развитие на щата и се бори за неговата красота. Такъв надпис не може да получат лица, които са били в затвора за нарушаване на правилата за движение по пътищата, а още повече, ако са причинили смърт. 

Най-смешните закони обаче са в щата Пенсилвания. Законът препоръчва: ако шофьорът на колата види табун от коне, то той трябва да спре до канавката, да излезе от колата, и да я покрие с покривало. Ако се окаже, че един или няколко коня все пак не искат да преминат през пътя, то ще трябва колата да бъде разглобена на съставни части. 

При това шофьорът трябва да се скрие в храстите, за да не пречи на придвижването на животните. Не е ясно, дали в щата трябва да се пътува само в компанията на автомобилен механик или със стара кола, която ще разглобите без да съжалявате.  

Европейските страни 

Страните от тази част на света не са много далеч от САЩ. В някои държави съществуват удивително глупави правила, които разсмиват много хора, но съществуват години наред. 

Учудващ е фактът, че в Германия е забранено да се спира на магистралата, дори ако бензинът ти свърши. Не е ясно, как колата ще продължи да се движи, но така гласи законът. В Дания преди да потегли шофьорът е длъжен да провери изправността на фаровете, спирачките и така нататък, но най-главното е да се убеди в липсата на деца под колата. 

 

 

Азия

За нас азиатските страни са като цяло една голяма загадка. Например, в Тайланд, където има много травестити, е забранено да се управлява МПС с гол торс. Южна Корея отива още по-далеч. В страната всеки пътен полицай е задължен да докладва на своя началник за това, че е получил подкуп в течение на работния ден. 

 

Все пак не е много ясно, какво ще се случи след това: ще делят помежду си, ще го дадат на по-висшето ръководство или полицаят подлежи на наказание? 

Русия 

И тя не изостава. Най-простият пример е глобата за придвижване с автомобил с мръсни номера. А как може да се пътува в ноември, когато на улицата е пълна мръсотия, с чисти номера? 

 

КОМЕНТИРАЙ