Не е за вярване как са се променили цветовете на колите през последните 30 години

  • 06.02.2021 18:35 /
  • 1548 /
  • 0
Не е за вярване как са се променили цветовете на колите през последните 30 години

Американската компания Axalta Coating Systems, която доставя автомобилни бои, сподели резултатите от годишното си проучване. Според него най-популярният цвят за новите автомобили е бял вече 10 години поред, пише money.bg.

Около 38 процента от всички нови автомобили в света са боядисани в бяло, се казва в доклад на компанията. Прави впечатление, че делът на такива леки превозни средства остава практически същият от десетилетие.

Второто място в класацията е заето от черно с показател 19 процента. Третата позиция отиде при сивото, което се избира от 15 процента от купувачите на автомобили. В същото време анализаторите проследяват зависимостта на оцветяване според автомобилния сегмент, както и от географията.

Например 62 процента от луксозните автомобили в Европа се купуват в черно или сиво - делът на белия цвят, най-популярен в другите ценови сегменти, е много по-малък.

Но в Китай, например бялото се радва на особено голямо търсене: в Поднебесната империя 57 процента от автомобилистите го избират за своите коли.

В Европа белият цвят споделя лидерството със сивото - преобладаването на двата цвята при леките коли е по 25 процента.

Axalta Coating Systems не предоставя отделни данни за популярните цветове в Русия, но има информация от местни анализатори. Така че, през 2019 г. руснаците най-често правят избор в полза на сребърни и сиви нюанси. Бялото, с 23 процента от новите автомобили, се класира на второ място, докато черното с 18 процента заема трето място, пише motor.ru.

Снимка 517111

Източник: reddit.com

Как са се променили цветовете на автомобилите от края на миналия век досега?

Данните ясно показват една тенденция - през 90-те години на 20-ти век са произведени много по-ярки автомобили, а след това тенденцията се променя в полза на сивите, черните и белите автомобили.

Тава показва и диаграмата на разпределението на цветовете на автомобилите в Полша за периода 1990 - 2020 г., изготвена от reddit.com.

Според най-големия доставчик на бои и покрития PPG Industries, световната цветова гама изглежда още по-скучна. През 2018 г. 39 процента от всички автомобили в света са боядисани в бяло, а през 2019 г. броят им леко намалява - с един процент. Въпреки бавната промяна в тенденциите, експертите прогнозират, че през следващите години по пътищата ще се появят повече "цветни" автомобили.

"Докато потребителите сега са по-склонни да избират консервативни цветове, преди това зеленото беше изключително популярно. От 1999 г. насам шофьорите предпочитат неутрални опции, но зеленото бавно се завръща ", каза Джейн Харингтън, топ мениджър на автомобилните покрития на PPG.

В допълнение към зеленото, разпространението на синьото покритие също нараства, като 11% от тези автомобили в Европа през миналата година са се увеличили с 1% спрямо година по-рано. В Русия техният дял е 10 процента, което прави синьото и неговите нюанси следващато по популярност след бялото, черното и сивото.

Според експертите "модата" за неутралните цветове е свързана с тяхната полезност и универсалност. Такива автомобили се продават по-лесно, личат си по-малко видими замърсявания и драскотини, а ако панелите по каросерията са повредени, е по-лесно да се намерят нови за подмяна.

КОМЕНТИРАЙ