Най-зрелищните катастрофи на драгстери в историята на спорта ВИДЕО

  • 22.09.2020 8:05 /
  • 587 /
  • 0
Най-зрелищните катастрофи на драгстери в историята на спорта ВИДЕО

На мнозина им е известно, че драг-състезанията са една от най-екстремните дисциплини в автомобилния спорт. Но далеч не всички реално си представят, колко наистина това е опасно. 

Дайджеъстът на канала MandjaroExtra успя да събере най-драматичните епизоди от драх състезанията в новата история на спорта. 

Всичките епизоди са се случили през последните двадесет години в рамките на двата най-големи шампионата по драг рейсинг - NHRA (САЩ, Канада, Пуерто Рико) и ANDRA (Австралия).

Скоростите, на които се случват авариите, понякога достигат до 500 километра в час. Болидът губи стабилност, варианти за връщане в правата линия на движение на практика няма. Колата полита във въздуха и се разпада на няколко големи елемента (двигател, части на шасито) и хиляди малки отломки. 

Ситуацията се влошава и от нитрометана, който е изключително лесно запалим и се използва в качеството на гориво за драгстерите.  

Изглежда невероятно, но нито един от показаните епизоди не е имал фатален изход, макар и травмите на участниците да са доста сериозни. 

Въз основа на правилата за безопасност, пилотите на драгстерите са защитени от клетка от здрави метални тръби, която остава невредима каквото и да се случи и така запазва живота на спортиста. 

КОМЕНТИРАЙ