Най-безопасните електрически автомобили на 2024 г

https://auto.blitz.bg/novini/nay-bezopasnite-elektricheski-avtomobili-na-2024-g Auto.blitz.bg
Най-безопасните електрически автомобили на 2024 г

През 2023 г. 18% от всички нови автомобили, продадени в световен мащаб, са били електрически, спрямо едва 2% от пазара на нови автомобили преди пет години. Една от основните причини за такъв бърз растеж е нарастващата безопасност на електрическите превозни средства.

Изданието Cars US News събра няколко нови модела електрически автомобили, които имат впечатляващи показатели за безопасност въз основа на резултатите от тестовете.

Те базират оценката на заявената наличност на превозното средство на модерни функции за избягване на сблъсък, както и на резултатите от тестовете за катастрофи, проведени от Американската национална администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) и Застрахователния институт за безопасност по пътищата (IIHS).

Nissan Leaf

Оценка на безопасност: 9/10

Обща оценка: 7.1/10

Ако планирате да пътувате само до работа и не се нуждаете от място за пътници или товари, Nissan Leaf е най-добрият избор за вас. Leaf беше един от първите масово произвеждани електрически превозни средства, така че всичките му недостатъци вече са изгладени. Въпреки неспортния си външен вид, този електрически автомобил може да изненада с бързото си ускорение и маневреност.

Недостатъците на Leaf включват малък пробег от 240-340 км, а също и не най-добрият интериор. Моделът обаче идва с повече стандартни функции, включително удобна за потребителя информационно-развлекателна система и повече технологии за подпомагане на водача от повечето конкуренти.

Audi Q4 e-tron

Оценка на безопасност: 9.1/10

Обща оценка: 7.3/10

Audi Q4 e-tron е достъпен електрически SUV с просторни седалки и дълъг списък от стандартни функции. Всички модели се предлагат с ключови характеристики, включително 11,6-инчов сензорен екран, 10,25-инчов цифров инструментален панел и множество функции за безопасност. През 2024 г. Q4 e-tron ще получи и адаптивен круиз контрол с асистент за центриране на лентата.

Q4 e-tron може да измине до 425 км с едно зареждане, което е добре, но далеч не е впечатляващо. Освен това няма най-доброто представяне, може да бъде доста грубо за каране и някои шофьори се оплакват от чувствително возене. И с базовия двигател, Q4 e-tron не се чувства достатъчно мощен на магистралата. Ако искате да извлечете максимума от пътуването по магистрала, изберете версията с двоен двигател.

Rivian R1S

Оценка на безопасност: 9.2/10

Обща оценка: 8.2/10

Rivian R1S се определя като един от най-добрите електрически превозни средства в своя клас. Луксозният му интериор осигурява удобни триредови седалки и много място за багаж. Стандартната информационно-развлекателна система разчита до голяма степен на 16-инчовия сензорен екран. Въпреки това, за голямо разочарование на много потребители на смартфони, Apple CarPlay и Android Auto не са налични. Дългият списък от стандартни функции обаче включва 360-градусова система от камери и полуавтономно шофиране, за да компенсира този недостатък.

R1S ускорява бързо, завива уверено и няма проблем при офроуд. Но возенето му не е от най-плавните и разходът му е по-висок за съответния клас. Пробегът варира от 420 до 645 км, в зависимост от конфигурацията.

Volkswagen ID.4

Оценка на безопасност: 9,5/10

Обща оценка: 7/10

Като една от по-скъпите опции в този списък, Volkswagen ID.4 дава много производителност за парите. Той разполага с достатъчно пространство за пътници и товари и изобилие от стандартни функции, включително някои не толкова често срещани технологии за подпомагане на водача като адаптивен круиз контрол и асистент за паркиране.

ID.4 ускорява достатъчно бързо в повечето ситуации при шофиране. Осигурява тихо возене и безопасно завиване. Много конкуренти на електрически SUV обаче имат по-дълъг пробег и по-бърза производителност. В зависимост от конфигурацията на задвижването, ID.4 може да измине между 335 и 440 км с едно зареждане, което е около средните за сегмента.

Audi Q8 e-tron

Оценка на безопасност: 9.6/10

Обща оценка: 8.1/10

Audi Q8 e-tron има една от най-високите начални цени от всички автомобили. Въпреки това си струва всяка стотинка. Това е луксозен петместен SUV, който предлага спокойно возене и луксозен интериор с модерни технологии. Въпреки това, не всеки ще хареса богатата на функции информационно-развлекателна система на Audi.

Q8 e-tron може да измине до 480 км с едно зареждане, което е наравно с водещите конкуренти. Audi-то се справя без усилие в завоите, но неговата регенеративна спирачна система не предлага същото изживяване при шофиране с един педал като конкурентите.

Hyundai Ioniq 5

Оценка на безопасност: 9.7/10

Обща оценка: 8.4/10

Трудно е да се намери по-усъвършенстван електрически SUV от Hyundai Ioniq 5. Той съчетава невероятно представяне, отлични показатели за икономия и футуристична технология. Купето на този Hyundai има достатъчно място както за пътници, така и за багаж. Списъкът със стандартни функции е дълъг и включва много технологии за подпомагане на водача.

Въпреки че Ioniq 5 бе пуснат на пазара едва миналата година, той вече включва редица подобрения, включително увеличен пробег на избрани модели, по-висок максимален капацитет на теглене и добавяне на нагревател на батерията като стандартно оборудване за всички версии.

Kia EV6

Оценка на безопасност: 10/10

Обща оценка: 8.2/10

Въпреки че Kia EV6 не е толкова достъпна като много от другите предложения на корейската автомобилна марка, той е забавен за шофиране, удобен и пълен с функции. Моделът е високо оценен за безопасност и има дълъг списък от разширени функции за подпомагане на водача. EV6 демонстрира пробег от 350 до 500 км.

EV6 няма много недостатъци, но един от тях е ограниченото пространство в багажника. Освен това някои може да смятат, че колата разчита твърде много на сензорни контроли. Това може да ви разсейва по време на шофиране, така че си струва да му обърнете внимание по време на пробното шофиране.

Ford Mustang Mach-E

Оценка на безопасност: 10/10

Обща оценка: 8.3/10

Ford Mustang Mach-E е по-скоро електрически SUV, който има много мощност и грациозни извивки. Спирачките му обаче може да са твърде чувствителни за някои шофьори. Напълно зареден Mustang Mach-E има пробег от 360 до 500 км.

Този Ford може да се похвали с луксозно обзаведен интериор с много място и на двата реда и повече товарно пространство от почти всички негови конкуренти. Mustang Mach-E е оборудван с функции за подпомагане на водача и BlueCruise, полуавтономен режим на шофиране по магистрала с автоматично управление, ускорение и спиране.

Горещи

Коментирай