Националната гвардия на САЩ се готви за война

  • 28.02.2022 9:33 /
  • 2294 /
  • 1
Националната гвардия на САЩ се готви за война

До 700 военнослужещи от Националната гвардия на САШ се подготвят за сблъсъци с американските тираджии - акцията на протест се движи към Вашингтон, където се очакват същите проблеми, които имаше и канадския Отава. 

Министърът на отбраната Лойд Остин е изпратил в окръг Колумбия за подкрепа на полицията 700 военнослужещи. Те ще дежурят по пътищата до 7 март, използвайки 50 тактически автомобила. 

Около 25 Конвоя на свободата, състоящи се от тирове, пътуват към Вашингтон. Така хората протестират против задължителната ваксинация и ограниченията, свързани с пандемията, а също и против ръста цените на горивата. 

Пристигането им в столицата може да съвпадне с речта на президента Джо Байдън през Конгреса на САЩ на 1 март. 

"Днес ние няма да блокираме движението. Ако няма решение от страна на правителството, по правата, които ни се отнемат, обещавам, че ще започнем да блокираме пътища", казва шофьор на камион, оглавяващ Конвоя на свободата, който идва от Пенсилвания. 

Протестиращите вече са успели да наберат над 500 000 долара през онлайн платформи за дарения, за да достигнат до Вашингтон. Властите на САЩ ще се стараят да не се оказват в същата ситуация, в която се оказаха канадските им колеги след блокирането на Отава и моста Амбасадор между Детроит и Уиндозр.  

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Гошо
    01.03.2022 4:23
    Какво се е случило в Отава?