На Volkswagen му се стъжни! Над 40 000 собственици на дизели го съдят за милиони

  • 06.11.2018 13:44 /
  • 4593 /
  • 0
На Volkswagen му се стъжни! Над 40 000 собственици на дизели го съдят за милиони

Федералният съюз на потребителите на германия (VZBV) се възползва от новите промени в законодателството на страната и даде групов иск срещу концерна Volkswagen AG. Документът е подписан от около 40 000 собственици на дизелови коли, които смятат, че автомобилният производител умишлено им е нанесъл вреди, използвайки програмно обезпечение, което маскира прекомерното ниво на вредни емисии.  

По данни на Reuters, германският концерн вече е изплатил компенсации на собствениците на автомобили в САЩ, но в Германия той успя да се споразумее с регулатора само за обновяване на инсталираното програмно обезпечение. При това ръководството на марката смята, че потребителите продължават да нямат законови основания за предявяването на претенции.  

"Ищецът ще трябва да бъде задължен да докаже, че той е понесъл физически щети или загуби", заяви представител на Volkswagen пред изданието Autocar. Това означава, че определящи фактори за приемането на решение за компенсации ще бъде времето на собственост и състоянието на автомобила. За да се определи размера на щетите на всичките пострадали ще им се наложи да подадат индивидуални искове, срокът за което изтича в края на годината. 

На свой ред, VZBV иска да получи компенсации за над два милиона собственици на Volkswagen. Според съюза на потребителите, към момента на продажбата  автомобилите не са били толкова ефективни и са изхвърляли повече вредни вещества, отколкото е твърдял производителят.  

В използването на "мамещо" програмно обезпечение Volkswagen бе обвинен през 2015 година. Заради предизвикания резонанс компанията трябваше да изтегли над 11 милиона коли. Също така, в САЩ на седем години лишаване от свобода бе осъден бившият топ мениджър на американския офис на Volkswagen Оливър Шмит. През април същата година арестуван пък бе шефът на отдела за разработки на двигателите на Porsche Йорг Кернер.

Общата сума на глобите и исковете по адрес на концерна възлизат на над 90 милиарда долара.  

КОМЕНТИРАЙ