Мъск обеща да пребори китайските електромобили на световния пазар

  • 26.02.2024 8:21 /
  • 1742 /
  • 0
Мъск обеща да пребори китайските електромобили на световния пазар

Шефът на Tesla Илон Мъск обеща. че до края на 2025 година на пазара ще се появи бюджетен електромобил "Тесла". Компактният електромобил от "следващо поколение", споменат от Мъск, може да бъде автомобил от "входно ниво" на цена от 25 000 долара, въпреки че той никога не е коментирал нищо за цената.

Новата кола трябва да помогне на Tesla да отблъсне нарастващата мощ на китайските производители на електрически автомобили на световния пазар.

В момента Tesla продава базовия Model 3 за 35 100 долара.

Цената на електрическите превозни средства е значителна пречка за по-нататъшното им популяризиране сред шофьорите. Скорошно проучване на консултантската компания Deloitte установи, че цената влие върху решенията за покупка на шофьорите, особено в Германия, САЩ и Япония.

Общата цена на притежание на електрически автомобил често е по-ниска от тази на автомобил с ДВГ поради икономията на гориво и поддръжка, но електрическите автомобили все още са по-скъпи - средната цена в САЩ е 48 800 долара.

Намирането на начин за понижаване на цената на електромобилите е голямо предизвикателство за Tesla. Миналата есен китайската BYD продаде повече електрически превозни средства от Tesla, въпреки че американският автомобилен производител водеше годината.

По време на частен разговор с инвеститори Мъск каза следното: "Китайските автомобилни компании са най-конкурентните в света. Ако търговските бариери не бъдат издигнати, те почти ще унищожат всички останали автомобилни компании в света. И да, колите им са много добри."

 

КОМЕНТИРАЙ