Мързи ви да чистите снега от покрива на колата? Имате 6 големи проблема

  • 11.12.2019 8:10 /
  • 809 /
  • 0
Мързи ви да чистите снега от покрива на колата? Имате 6 големи проблема

Все нямаме време. Ако трябва да отидем някъде с колата, палим двигателя и тръгваме. 

Колата е мръсна? Това не влияе на скоростта... 

Имате сняг на покрива? Та той не се вижда отвътре... А да се губи време за размахване с четки и всякакви други метли - извинете, ние и без това закъсняваме. 

Естествено, че все някога слънцето ще пекне и снегът сам ще се разтопи. 

Но до тогава, какви поразии само той може да ви причини. 

1 Закриване 

Ако предният ви капак е покрит със сняг, то по време на шофиране този сняг, отчупвайки се под напора на силния насрещен въздух, ще покрие предното ви стъкло, ограничавайки ви видимостта. А при първото спиране на помощ ще дойде и снегът на покрива. Защо такова мигновено ослепяване е опасно, няма нужда да се обяснява. 

2. Вредим на ближния 

Снегът, паднал от вашия покрив при ускорение, ще полети към онези, които се движат зад вас. При това заедно с него може да полети и лед. Кинетичната енергия на такъв снаряд не е трудно да се сметне - чудо голямо ще стане. За него въобще няма да е трудно да счупи предното стъкло, а да ограничи видимостта, си е просто даденост. 

3. Гнием 

Когато замръзналата преспа на покрива все пак започне да се топи, то се образува влага, която започва да запълва микроцепнатините в лаковото покритие, но затова пък не може да отиде никъде, а водните запаси стават все по-големи с течение на времето. 

Към това трябва да добавим и факта, че съвременната преспа може да се състои не само от сняг от върховете на Витоша, Рила или Пирин, а от хубава микстура от вредни химикали, разпръсквани по пътя. Всичко това може да се опише с една дума - корозия.  

4. Провокираме

Преспата на покрива това е знак за потенциалния крадец: за тази кола са забравили, трябва нещо да се вземе от нея. Като цяло, такава е съдбата на повечето изоставени коли, но снегът служи като допълнителна позивна за крадците. Не се учудвайте, ако заварите колата си със сняг на покрива, но без джанти.  

5.Сами си го правим 

Хората с лопатите, които чистят снега по улиците и дворовете, неволно възприемат неизчистената кола като някаква стационарна преспа, с която въобще не трябва да се церемонят. Затова не се учудвайте на появата на драскотини по каросерията, както и на други неприятни за окото явления.  

6.Влошаваме 

Колкото по-висока и тежка е преспата, толкова повече се влошава стабилността на колата на пътя. Едновременно влошаваме управлението, аеродинамиката и расте разхода на гориво.  

 

 

КОМЕНТИРАЙ