Моден дизайнер показа светофара на бъдещето ВИДЕО

  • 12.07.2021 8:40 /
  • 2808 /
  • 0
Моден дизайнер показа светофара на бъдещето ВИДЕО

Светофарът на бъдещето се създава от "Ростех" заедно със студиото на Артемия Лебедева - презентацията на технологията се състоя в рамките на изложението "Иннопром-2021" в Екатеринбург.

Дизайнерите предлагат да се откажем от традиционния трисекционна схема и да се ограничим до един екран, на който ще се изобразява цялата необходима информация. Това може да се използва и като интерактивен пътен знак. 

Задачата бе да се преосмисли светофара: последните сто години пътното движение е регулирано от три крушки - червена, жълта и зелена. Светофарът е придобил този си свой вид заради лампите с жичка и неговият образ се е превърнал в каноничен. 

Днес ограничения обаче няма - съвременният светофар може да изглежда както си иска. 

Студиото на Артемия Лебедева представи две концепции за светофара. 

Първата - класическата форма в съвременно изпълнение На стария светофар хората с нарушено възприятие на цветовете определяха сигнала по неговото разположение. В новия светофар това подсказване е съхранено с помощта на пиктограми на оригинални места.

В новия светофар всичките сигнали са внимателно събрани на един екран, като не са необходими допълнителни секции. 

Втората концепция - квадратен светофар. В този случай светофарът може да съчетае в себе си функцията на интерактивен пътен знак. Ако ситуацията на пътя рязко се промени, светофарът променя регулиращите сигнали в предупредителни. 

Многофункционалният светофар в бъдеще ще премахне необходимостта от претрупването на знаци на една улица. 

Да  се разбере какво показват светофарите ще помагат дружелюбни анимации с пешеходци и велосипедисти, а в козирката на високотехнологичното устройство е вградена камера, позволяваща да се анализира ситуацията на пътя и да се контролира движението на автомобилите. 

"При необходимост на задната част на светофара може да се монтира 5Г-модул, уайфай и датчици, измерващи температурата, качеството  на въздух, нивото на влажност и шума. Това ще позволи градът да се направи "умен" естетично и компактно", заявяват още разработчиците.

КОМЕНТИРАЙ