Много лоша новина дойде от САЩ за всички шофьори на дизелови коли

  • 24.11.2022 10:00 /
  • 39517 /
  • 2
Много лоша новина дойде от САЩ за всички шофьори на дизелови коли

През следващите няколко месеца почти всеки регион на планетата ще бъде изправен пред заплахата от недостиг на дизелово гориво, пише Bloomberg. В САЩ запасите от дизелово гориво и мазут паднаха до най-ниското си ниво от четири десетилетия насам, пише Факти бг.

Спот цената му в Ню Йорк се е повишила с 50% през 2022 г., достигайки $4.9 за галон в началото на ноември - приблизително двойно повече от това, което беше преди година. По-неприятното за нас е, че недостигът вече се усеща сериозно и в Европа.

Засега най-силно засегната е Северозападна Европа, където запасите от дизелово гориво са на най-ниското си ниво от 2011 година. Фючърсите на дизела тук са с около 40 долара по-скъпи от петрола сорт Брент.

Експерти предупреждават, че ситуацията ще стане още по-заплашителна, при това недостигът на дизелово гориво ще се усети съвсем скоро. По-конкретно когато влезе в сила европейското ембарго върху вноса на петролни продукти от Русия.

"Това е най-голямата дизелова криза, която някога съм виждал", казва бившия генерален директор на италианската нефтопреработваща компания Saras SpA Дарио Скафарди, който работи в индустрията от почти 40 години.

Има няколко причини за този дефицит:

намаляване на доставките на суров нефт и нефтопродукти в резултат на руската агресия

въздействието на пандемията от коронавирус, по време на която рафинериите затвориха най-малко печелившите заводи

намаляване на инвестициите в индустрията на фона на планове за отказ от изкопаеми горива

смущения в корабоплаването и работнически стачки в Европа

Всичко това се случва на фона на т. нар. backwardation - пазарна ситуация, при която премията за краткосрочните договори е по-висока, отколкото за по-дългосрочните. Това води до факта, че доставчиците продават продукта сега, вместо да се запасяват.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Анти САЩ
    27.11.2022 10:25
    Стига сте писали глупости дизела няма да се качва заради такива писари сме на това дередже
  • Еврогей
    29.11.2022 18:03
    Стига плашихте гаргите, никой вече не ви вярва! Само поръчков фейк!