Mini разработва нов зелен миниван СНИМКИ

  • 17.11.2021 9:48 /
  • 2628 /
  • 0
Mini разработва нов зелен миниван СНИМКИ

Марката Mini през последното десетилетие демонстрира доста устойчиви резултати на продажбите в Европа. Без да смятаме, естествено миналата ковид година, когато дилърите продадоха 172 798 бройки, което е с почти 20% по-малко, отколкото година по-рано.

През текущата година динамиката на пазара на Стария свят е положителна: за периода януари-август клиентите са купили 116 171 бройки, което е с 14% повече от миналата година. 

Концепт Mini Urbanaut

В бъдеще марката Mini, както и много други, за които европейският пазар остава приоритетен, планира да премине изцяло на електричество. Както стана известно, "позеленяването" на британската марка е планирано за 2030 година, а до 2027 година на транспорта с батериите ще се пада около половината от годишните продажби на Мини.

Трябва да се отбележи, че в момента в моделната гама присъства "електрихеча" Mini Electric. Цената му е около 26 000 британски лири. 

Гамата електромобили на Mini в бъдеще ще става само по-голяма: очаква се през 2024 година тя да бъде попълнена от минивана Traveller.

В испанското издание motor.es предполагат, че новата кола ще смени голямото комби Mini Clubman.

Засега обаче официална информация за това, как ще изглежда новия ван на марката, все още няма, но художниците имат възможност пък да пофантазират за външността на бъдещия модел. 

Салон на концепта Mini Urbanaut

Очаква се, че в основата на серийния миниван ще залегне концепта Mini Urbanaut, който компанията представи преди около година. Тогава нямаше точна информация за това, дали моделът ще се произвежда серийно. Бе съобщено обаче, че компанията, най-малкото, ще използва конструктивните особености на колата при разработването на нови модели. Ако се вярва на испанските колеги, серийният автомобил на базата на концепта Urbanaut все пак е получил зелена светлина.

Съдейки по рендерите, споделени от дизайнерите на motor.es, колата ще е дълга 4.4 метра. Това ще позволи салонът на електромобила да бъде просторен както за шофьора, така и за пътниците. 

За това ще допринесе и плоския под. Съдейки по екстериора, миниванът може да получи друго оформление спрямо концепта. Става дума за фирмените кръгли фарове, плътен панел вместо решетка на радиатора, а също и изпълнението на страничните огледала, както и джантите, заимствани от Mini Electric.

Рендер на Mini Traveller

Засега изображения на интериора на бъдещия модел няма. Очаква се, че салонът ще има пет кресла. Не е изключено автомобилът да се сдобие с изцяло ново рабло з приборите, като то няма да е в стил ретро, а по-скоро ще е дигитално, както при BMW iX.

По предварителни данни, Mini разработва новия Traveller заедно с китайската компания Great Wall.

КОМЕНТИРАЙ