Малко момиче реши най-големия проблем на всички автомобили

  • 11.11.2019 8:30 /
  • 23891 /
  • 0
Малко момиче реши най-големия проблем на всички автомобили

Често се случва така, че водачът да не види как точно свети светофара или, което е още по-страшно, да не види приближаващ се пешеходец заради предните колони на автомобила. 

Мъртвите зони са основна причина за катастрофи. Заради невъзможността пълноценно да оцени ситуацията на пътя шофьорите предприемат действия, водещи до създаването на аварийни ситуации. 

За щастие, решение на този проблем вече е намерено 

Млад гений 

14-годишната Алайна Гаслер представи на изложение своето ново изобретение, което спасява водача от слепите зони. 

Момичето е избрало тази тема за своя научен проект, който нарекла "Повишаване на автомобилната безопасност на пътя чрез отстраняване на слепите зони". 

То е създало прототип на система за защита с уеб камера, проектор и материали от 3д-печат, за да разшири зоната на видимост за водачите. 

Така повече нито един шофьор няма да има недостатъчно информация и обзор. 

Идеята зае първо място в националния конкурс в Уест Гроув в щата Пенсилвания и е получила наградата на Фонда Самуели. 

За изобретението си момичето получило 25 000 долара чиста пара. 

Принципът на работа

Алайна монтирала уеб камера от външната страна на колоната от страната на пътника до водача, а след това излъчвала заснето върху вътрешната страна на колоната с помощта на проектор, закрепен за тавана над седалката на шофьора. 

За целта на момичето дори се наложило да напечата с 3Д-принтер специален компонент, за да може проекторът да се фокусира върху повърхност на толкова близко разстояние. 

Проблеми също имало с яснотата на изображението на вътрешната страна на колоната. Затова момичето решило да покрие въпросната повърхност със светлоотразителен плат.. 

Също така момичето забелязало, че проектираното изображение било ясно за шофьора, но било размазано за пътниците. Излъчваната светлина от проектора също предизвиквала главоболие у пасажерите. 

Новият материал обаче решил този проблем. Откриването на слепите петна все по-често се превръща в норма на безопасността в автомобилите, наричана още "информационна система за слепите зони".

В новите модели светлина, шум или вибрация предупреждава шофьора за разположението на предмети в слепите им зони, отразявайки информацията на страничните огледала. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ