Лондон със страшна секира за колите още от тази година

  • 06.01.2020 15:47 /
  • 2774 /
  • 0
Лондон със страшна секира за колите още от тази година

На една улица в сърцето на финансовия хъб в Лондон ще бъдат предприети крути мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха, пише money.bg.

И така там от пролетта на 2020 година ще бъде напълно забранено движението на бензинови и дизелови автомобили.

Става въпрос за Бийч стрийт в английската столица, където скоро ще могат да се движат само електромобили, хибридни коли и велосипеди. Изключение ще правят само линейките, разказват на свой сайт от Световния икономически форум.

Значителна част от улицата минава през жилищен квартал, като целият район там ще се включи в пилотен проект за 18 месеца, по време на който ще се изследва промяната на качеството на въздуха там.

"Драстичното ограничаване на замърсяването на въздуха изисква радикални мерки и този план ще ни помогне да елиминираме вредните емисии", посочва ръководителят на комитета по опазване на околната среда към т.нар. Корпорация на лондонското сити Джеръми Симонс.

Автомобилният транспорт е отговорен за около една пета от изхвърляните в атмосферата вредни емисии във Великобритания, показват официални данни. Докато замърсяването се е свило с над 30% между 1990 и 2017 година, то автомобилният транспорт отчита ръст от 6%.

Лондон не е единствената столица, която предприема подобни мерки. Властите в Осло, Мадрид и Мексико сити работят по свои инициативи за забрана на дизеловите коли по пътищата там.

КОМЕНТИРАЙ