Ленд Роувър с парен двигател - подгряваме и тръгваме ВИДЕО

  • 23.08.2021 8:01 /
  • 470 /
  • 0
Ленд Роувър с парен двигател - подгряваме и тръгваме ВИДЕО

Имаше времена, в които парните автомобили, бяха превзели света. Но те бързо изчезнаха от пътищата - оказаха се непрактични. Въпреки това, парата е доста забавен начин да накараш една кола да се движи, като "паленето" си е цял ритуал. 

Франк Ротуел реши сам да си направи паромобил на базата на гниеш в гаража му Ленд Роувър. 

Всъщност, става дума за доста интелигентен човек. Той е успял да събере над 1 милион британски лири в помощ на откриването на лек и лечението на Алцхаймер през изминалата година, преплувайки сам Атлантическия океан. 

Трябва да се отбележи, че той миналата година е бил на 70 години. Мъжът също е направил и околосветско пътешествие. 

Затова сам да си сглоби парамобил е нищо повече от проста занимавка Той взел Land Rover от 1967 година и вместо двигател с вътрешно горене сложил в него паров агрегат.

Идеята му хрумнала след посещение на изложба на парни машини. В крайна сметка той купил комплект на базата на двигателя Foden от 1910 година - размерите били точно като на двигателя на джипа. 

В резултат бедничкият Land Rover станал още по-бавен. Максималната му скорост достигала едва до 20 километра в час. Също така автомобилът се управлявал доста по-зле. Предният диференциал бил жертван в името на парата. 

Затова пък парният всъдеход удовлетворява с пръхтене, което може да се слуша с часове. Той си има дори и свирка, работеща на пара, която предупреждава всички за пристигането на необикновенната кола. 

 

КОМЕНТИРАЙ