Критиците на Tesla си скубят косите от тази новина, а Илон Мъск ...

  • 07.01.2021 8:44 /
  • 7344 /
  • 1
Критиците на Tesla си скубят косите от тази новина, а Илон Мъск ...

Дали някой друг е имал толкова добра годината, колкото Илън Мъск през 2020 г.? Трудно е да си представим, пише money.bg.

Личното му състояние се изстреля както една от неговите SpaceX ракети и се увеличи с над $100 млрд. А най-ярките му критици — инвеститорите, които продаваха акции на Tesla на късо, надявайки се, че те ще поевтинеят рязко — загубиха невижданите $40,1 млрд., по данни на S3 Partners, цитирани от CNN.

Тези критици, към които Мъск бе доста груб и водеше публична война през последните години, можеха да увеличат значително богатството си, ако акциите на Tesla се бяха сринали — но продавачите на късо рискуват и да загубят много, ако оценката им продължава да расте.

А акциите на Tesla растяха през 2020 г. — със зашеметяващите 743%.

Така критиците на Tesla загубиха повече, отколкото продавачите на късо на следващите 9 най-шортвани компании. Apple бе на второ място и заради успеха на компанията през 2020 г. те загубиха $6,7 млрд. Само през декември критиците на Tesla загубиха толкова.

Инвеститорите, които вярват, че производителят на електромобили е балон, отдавна губят пари повишението на цената на акциите на компанията. Те не са и малко — в началото на 2020 г. те контролираха 19% от общите акции.

Но през миналата година много тях бяха принудени да признаят, че са победени — две трети от позициите бяха затворени, което само по себе си бе фактор за покачването на цената им.

Така към края на 2020 г. едва 5,5% от акциите на Tesla са в ръцете на продавачите на късо — тоест залогът за провал на компанията се равнява на около $31 млрд.

Успешната година на Мъск

Мъск често води публични битки с продавачите на късо чрез Twitter и медиите. Със сигурност ексцентричният милиардер се радва за тяхната загуба — но тя не може да се сравни с радостта от увеличението на личното му състояние.

Мъск притежава 170 млн. акции в компанията, а стойността им се покачи с цели $106 млрд. през 2020 г. И това не е всичко. Още преди 2020 г. той получи възможността да купи още 22,9 млн. броя, чиято стойност нарасна с $14,2 млрд.

През самата 2020 г. той получи възможността да придобие и още 33,8 млн. акции, които в края на годината щяха да му донесат още $21,5 млрд., като вземем предвид и цената за упражняване на опциите.

В началото на тази година той вероятно ще може да придобие още 16,9 млн., благодарение на доброто представяне на компанията. Или още $10,7 млрд.

Събрани общо, Мъск скоро може да контролира достатъчно опции, за да купи нови $73,5 млн. акции на Tesla при средна цена от $50 за брой. В момента те се търгуват над $700 за една акция.

Засега той не го е направил, което не е необичайно. Мениджърите, които получават тази възможност, рядко го правят — докато не са готови да продават или близо до момента, в който те изтичат.

Така Мъск вече е вторият най-богат човек в света с богатство, което Forbes изчислява на $162 млрд. Пред него е само главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, който дори след развода остава начело със $187 млрд. Той забогатя със "само" $75 млрд. през 2020 г.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Илия
    07.01.2021 18:41
    Виртуални пари