КрАЗ с двигател от танк запали след 30 години седене в гаража ВИДЕО

  • 31.07.2019 9:00 /
  • 4854 /
  • 0
КрАЗ с двигател от танк запали след 30 години седене в гаража ВИДЕО

Уникален КрАЗ с индекс  5450 и с двигател от танк с мощност 1000 конски сили е бил реанимиран за първи път през 90-те години на миналия век. Блогери публикуваха в мрежата клип с историята на камиона, в който, включително, е запечатан и момента на старта на двигателя след 30 години стоене в гараж. 

Машината е била специално подготвена за европейски шампионат за камиони, но успяла да участва в състезанието само един път. Камионът е бил окомплектован с танков двигател с мощност от 1000 конски сили с турбина, дискови спирачки, АБС, окачването е било заменено с независимо такова отпред и отзад, а в салона са били монтирани регламентираните греди за безопасност. За намаляване теглото на машината някои елементи от каросерията са били заменени с такива от карбон. 

Но по време на дебюта си през 1992 година КрАЗ 5450 не успял да достигне до финала заради голям брой повреди, затова той бил транспортиран обратно в Кременчугски автозавод, а след това за проекта било забравено съвсем. 

Така камионът седял в хангара чак до 2017 година, докато не бил взет за реставрация.  

 

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ