Край на шофьорските кошмари: Ford представи нова система, която спасява животи (ВИДЕО)

  • 10.08.2018 10:01 /
  • 1723 /
  • 1
Край на шофьорските кошмари: Ford представи нова система, която спасява животи (ВИДЕО)

Някои грешки на водача могат да доведат до такива катастрофални последици като например случайно навлизане в платното за движение в обратна посока. За да може кошмарът на всеки шофьор да не се превърне в реалност, инженерите от компанията "Форд" разработиха система за предупреждение при навлизане в лентата, предназначена за насрещното движение - Wrong Way Alert.

За това до каква степен водачите се боят от срещи с неволни "камикадзе" на магистралите говори и названието на това явление на европейски езици: в Германия те се наричат Geisterfahrer, в Холандия - spookrijder, във Франция conducteur phantom - и всичко това в превод означава " шофьор-призрак ".

"Последствията от такава грешка могат да бъдат ужасяващи. Уморени, заблудени от пътни знаци или дезориентирани от лоша видимост, шофьорите могат да направят грешка в някой завой и внезапно да открият, че са изложили себе си и други хора по магистралата на най-сериозна опасност ", казва Ян Гестен (Jan Guesten), инженер-разработчик на системата от европейското подразделение на Ford.

В основата на системата за предупреждение при попадане на лентата за движение, предназначена за насрещното движение, е технологията за разпознаване на пътните знаци, вече използвана от Ford. Също така се отчита информация за местонахождението на автомобила, предоставени от навигационната система в колата. Разположена на предното стъкло камера е насочена напред и разпознава важни пътни знаци (например, ограничение на скоростта) и ги предава на дисплея на таблото. В ситуация, когато водачът се движи между два знака, забраняващи преминаването, системата  Wrong Way Alert издава звуков сигнал и показва на таблото изображение на забраняващия знак, както и текстово съобщение с предложение за проверка на правилната посока на движение.

Вижте как работи новата технология:

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Иванов
    09.08.2018 11:46
    Всички нови системи за сигурност водят до неизбежно затъпяване на шофьоритеи за пълната им безотговорност на пътя