Колко точно здрав е карбонът, който се използва в автомобилите ВИДЕО

  • 17.08.2022 8:45 /
  • 626 /
  • 0
Колко точно здрав е карбонът, който се използва в автомобилите ВИДЕО

В автомобилната промишленост се използват какви ли не материали, които авторите на видеото по-долу са решили да подложат на екстремно натоварване, противопоставяйки ги срещу карбона. А по-точно, всичките тези материали са преминали през проверката на хидравличната преса. 

Видеото не претендира за званието на научно изследване, но за чистотата на експеримента всичките материали са били представени във вида на цилиндри с еднакъв размер. В клипа виждаме как цилиндрите от алуминий, месинг, титан, стомана, неръждаема стомана, ПВЦ и акрил, се смачкват с едно и също усилие, но се разрушават, естествено, при различен натиск, който е показан в килограми. 

 Освен това, преди изпитанията цилиндрите са претегляни. Най-лекия се оказва акриловият цилиндър - 9 грама. Цилиндрите от ПВЦ и въглеродни влакна тежат по 11 грама. Най-тежък е цилиндърът от неръждавейка - 59 грама. Стоманата тежи 58 грама, алуминият - 20 грама, титанът - 33 грама, а месинга - 45 грама. 

Акрилът, учудващо, издържа повече, отколкото се очакваше и издържайки на натиск от 1538 килограма. Цилиндърът от ПВЦ се смачка при натиск от 1004 килограма. Карбонът издържа натиск от 2998 кг - от него започват да се отлюспват парченца при натиск от около 2000 килограма. Алуминият издържа на натиск от 3840 кг, а титанът — 9190 кг!

Но всичко това е детска шега в сравнение със здравината на неръждавейката. Тя издържа цели 15 800 килограма - пет пъти по-голямо натоварване спрямо карбона, но е и пет пъти по-тежка. Именно и от такава стомана се правят каросериите на колите. 

КОМЕНТИРАЙ