Колко печелят служителите на Mercedes-Benz: От новопостъпил до изпълнителен директор

  • 05.08.2022 11:50 /
  • 120326 /
  • 4
Колко печелят служителите на Mercedes-Benz: От новопостъпил до изпълнителен директор

Базираната в Щутгарт Mercedes-Benz Group AG и нейното дъщерно дружество Mercedes-Benz са сред най-известните производители на автомобили в света. Напълно логично това обуславя и големия интерес на потребителите към тяхната дейност.

Германското издание Bild, позовавайки се на добре запознат специалист по подбор на персонала, разкрива колко всъщност печелят служителите в компанията, която произвежда премиум автомобили.

Като начало нека си припомним, че Daimler AG се отдели от групата DaimlerChrysler AG през 2007 г., но историята му е по-богата и датира още от 1883 г. и тогавашната компания Benz & Cie, която създава първия автомобил в света.

В същото време Daimler е известна с луксозните си дъщерни марки. През изминалата година производителят на автомобили се бореше с няколко проблема, които неволно доведоха до масови съкращения на работни места. От началото на 2022 г. световноизвестният производител на автомобили официално се нарича Mercedes-Benz Group AG.

Моделите на Mercedes-Benz са символ на германското инженерно изкуство и автомобилите са популярни в цял свят. Много автомобилни ентусиасти мечтаят за кариера в германския концерн, тъй като смятат, че заплатите там са "над средните".

Специалистът по песонал разкрива, че ръководителят на Mercedes-Benz Ола Келениус получава щедра заплата, което едва ли ще изненада някого.

Всичко зависи от ясно регламентирани йерархии

Само в Германия компанията Mercedes-Benz има 145 000 служители. Йерархията е ясно регламентирана от автопроизводителя. Това разделение до голяма степен определя заплатите на хората, съобщава Bild.

На върха на йерархията е съветът на директорите, оглавяван от главния изпълнителен директор Ола Калениус. Всички останали ръководни длъжности са разделени на различни нива.

Вижте каква уникална функция има новият всъдеход на Mercedes ВИДЕО

Така нареченото първо ниво включва около 100 мениджъри. Сред тях има ръководители на области (Е2), ръководители на отдели (Е3) и накрая ръководители на екипи (Е4).

Според информацията от германското издание, заплатата на ръководител на екип в ИТ сектора е около 140 000 евро годишно (брутна заплата).

Човек на такава висока позиция има право на служебен автомобил, който се заменя с нов модел на всеки шест месеца. По правило става дума за автомобили като G-класата или AMG. Но повтаряме, че такъв страхотен бонус е предназначен само за онези мениджъри, чиято годишна заплата надхвърля 100 000 евро.

Ръководител на разширения съвет на директорите може да очаква фиксирана заплата от около 300 000 евро.

Отстъпки при покупка на автомобил

Служителите на Mercedes-Benz AG получават заплащане въз основа на условията на колективния трудов договор на профсъюза IG Metall. Те включват така наречените групи за заплащане (EC), съобщава Bild.

Заплатите на съответните служители зависят както от областта на работа и познанията, така и от професионалните години, прекарани в компанията (стаж).

Така например след обучението си начинаещ специалист може да очаква заплата от около 3700 евро на месец. А например един служител по планиране на производството има месечна заплата от 5800 евро.

Програмистите получава годишна заплата от по 60 000 евро, докато производственият мениджър взима около 73 000 евро годишно. Плюс т.нар. празнични и коледни бонуси.

Mercedes показа новия G 63 4x4² с 35-сантиметров просвет СНИМКИ

Докато ръководителите на Mercedes-Benz получават служебен автомобил за изпълнение на задълженията си, служителите от ниво Е получават 21,5% отстъпка при закупуването на нов Mercedes-Benz, съобщава Bild. Това са електрическите модели като EQA или EQS.

Последиците от коронавирусната пандемия и икономическите сътресения са засегнали около 170 000 служители на Daimler. През 2020 г. например на тази армия от служители на Daimler е изплатен бонус в размер на 1000 евро.

Не са ли обидени топ мениджърите?

През 2019 г. тогавашната Daimler AG е отделила на своите топ мениджъри възнаграждения за сумата от 23,1 млн. евро. Главният изпълнителен директор Ола Калениус е получил 3,5 милиона евро. Въпреки това Bild подчертава, че възнагражденията на висшите служители на групата са само малка част от общата парична сума.

Питате се колко пари всъщност се плащат на тях? Това обикновено се регулира от сложна система от плащания, които зависят от успеха на техните дейности и на компанията като цяло. Така на теория Ола Калениус може да печели до 12 млн. евро годишно, а останалите членове на борда - до 7,2 млн. евро.

Обаче, например, поради кризата с коронавируса, ръководителите на Mercedes-Benz са се отказали от част от законово определените си заплати. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • 007
    07.08.2022 5:54
    Кажете по-скоро колко ще им плащат на борсата по труда, щото руснаците спират газа, а американците саботират износа на Германия. Отделно Китай ще ги довърши с евтини електромобили.
  • пустиняк
    07.08.2022 7:16
    Ооо, я за 7000 месечно не ща да съм производствен меринджей
  • Toto Rino
    07.08.2022 11:29
    Най-добрите !
  • Dob.
    09.08.2022 14:15
    Само в Бг. Бай Ганьо шефа взима всичко , останалите работници получават топкова колкото да не гладуват. Факт. И скоро време Бай Ганьо ще реве, че няма кой да работи.