Колко литра бензин има в тон петрол? И още 5 наивни въпроса

  • 27.05.2021 8:40 /
  • 32320 /
  • 3
Колко литра бензин има в тон петрол? И още 5 наивни въпроса

Кой е открил бензина? 

За първи път бензин е получил английският физик експериментатор и химик Майкъл Фарадей през 1825 година. Той по пътя на опита е отделил от петрола лесно възпламеняваща се въглеродна смес, наричайки продукта бензин. Думата има и латински, и арабски корени. Тя може да се преведе като "благовоние". 

Къде са започнали да преработват петрола?  

Първият петролнопреработвателен завод се е появил още през 1745 година ... в Русия. По заповед на императрица Елисавета Петровна той е бил построен на брега на река Ухта (на територията на република Коми) от Фьодор Савелиевич Прядунов, От петрола е получавана смазка за механизми, керосин и средство за обработка на рани, което се е продавало в тогавашните аптеки. 

Как бензинът става популярно гориво? 

Бензинът така и би си останал само вторичен продукт при производството на керосин, ако не бе изобретението на Карл Бенц, патентовано през 1885 година с името Motorwagen. Именни от този момент добива на петрол и производството на бензин започват стремглаво да растат нагоре. 

Колко бензин се получава от тон петрол? 

Преди технологията на крекинга в края на миналия век, а по-късно и пиролизата от един тон петрол са се получавали 100-200 литра бензин. Днес до 850 литра. 

Къде е могло да се зареди с бензин?

Първата бензиностанция в света е отворила врати през 1907 година в Сиатъл. Тя е била собственост на петролния гигант Standart Oil.

Какъв е цветът на петрола? 

Черен, кафяв, вишнев, зелен, жълт и дори прозрачен. Цветът зависи от компонентния състав. Оцветяващите вещества са смоли и асфалтени. 

Колкото повече има в петрола леки фракции, толкова по-светъл е той. 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Нашия
    27.05.2021 13:25
    Както винаги, всичко е открито най-напред в Раша. В пущинака , на север сред мечките и комарите весело пухтял нефтопреработвателен завод. Стига лъжи!
  • А вашия "мнгознайко"
    27.05.2021 13:47
    Всичко е открито в Англия ,но след като испанците им позволяват с молба до краля да си направят лодки и да напускат острова.
  • 112
    27.05.2021 18:04
    1000 л вода е равнз на един тон но не и петрол