Колко дълго могат да ви служат запалителните свещи на колата

  • 17.05.2022 7:54 /
  • 17266 /
  • 2
Колко дълго могат да ви служат запалителните свещи на колата

Запалителните свещи отговарят за безаварийната работа на двигателя. Затова е важно да се следи за тяхната изправност и те да се заменят според изискванията на производителя. 

Често обаче този агрегат не може да бъде сменен по финансови, технически или някакви други причини.

Нека да изясним колко дълго могат да служат те, преди двигателят да започне да заглъхва? 

Кога е време да сменим свещите. 

Свещите се разделят на три типа: класически, платинови и иридиеви. В класическите варианти електродите са медни, в по-скъпите платинени, а иридиевите имат покритие от специална иридиева сплав. 

Периодът на службата им също е различен. Препоръчва се свещите да се проверяват при всяко планово обслужване на автомобила. Срока на годност на свещите обикновено зависи от пробега на транспортното средство. 

В повечето случаи средният срок на употреба е между 30 и 60 хиляди километра. Платинените и иридиевите свещи, на свой ред, са разчетени за по-голям пробег. Някои производители заявяват, че свещите им могат да изминат до 100-120 хиляди километра. 

По-добре е обаче те да бъдат сменяни на всеки 45 000 километра 

Какво влияе на износването на свещите. 

Дори и свещите ви да работят нормално след изтичането на посоченото време, се препоръчва те да бъдат сменени като мярка за безопасност, за да се избегне небезопасен старт на двигателя. Също трябва да помните, че върху износването на свещите влияят редица фактори, както и фактическото състояние на двигателя. 

Срокът на служба също зависи и от качеството на горивото. Собствениците на коли, които постоянно зареждат автомобила си с некачествен дизел или бензин, ще трябва по-често да сменят тези устройства. 

Според нормите, тази процедура трябва да се провежда на всеки 20-30 хиляди километра. 

Диагностика

Да провери състоянието на свещите е по силите буквално на всеки шофьор. Всичко, което вие трябва да направите, е да огледате свещта за възпламенявания на горивната смес. Свещта трябва незабавно да бъде сменена, ако забележите следните неща: 

Наличие на маслени петна или сажди по електрода. Съпровожда се с недобър старт на двигателя. 

Разтапяне и деформация на изолацията. 

Цветът на изолацията е променен, станал е мътен. 

При откриването на парченца или пукнатини, свещта трябва незабавно да бъде сменена. 

Разтопен електрод. 

Това ще доведе до сериозна загуба на производителността на двигателя. Не трябва да се опитвате да премахвате нагара или замърсяванията. Със сигурност добър дългосрочен резултат с тези действия няма да постигнете. 

Най-добре е свещта веднага да се смени с нова. Ако забележите светлокафяви отлагания по свещите, то няма за какво да се притеснявате. Но светло сиви, белеещи се или черни отлагания може директно да говорят за проблеми със запалителната система. 

Червените отлагания сочат за употребата на некачествен бензин, който бързо ще изведе катализатора на колата извън строя. 

Какво ще се случи, ако дълго време не сменяте свещите. 

Неизправните свещи ще предизвикат проблеми с паленето, а сместа, която не е изгоряла, ще попада в катализатора. Двигателят няма да развива добра мощност, динамиката ще се влоши, намалява се експлоатационния срок на двигателя. 

В редки случаи изхабените свещи може да доведат до проблем и с горивната система. 

Основен съвет - спазвайте посочените от производителя срокове за смяна на свещите, постоянно следете тяхното състояние, зареждайте с качествени горива, слагайте качествено масло на двигателя и, естествено, навреме сменяйте филтрите. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • дизел
    17.05.2022 17:49
    ако двигателят е дизелов се препоръчва много по-честа смяна на запалителните свещи
  • Просто...
    18.05.2022 9:10
    Колега, по-често се сменят свещи на бензинов двигател. Особено ако го караш с нафта... И ако знаеш как да го запалиш... Преди да се дават съвети за свещи, първо се научете как се отваря капака на двигателния отсек. Една ръчка има под таблото в повечето случаи.