Колата, която всеки би пожелал ВИДЕО

  • 27.05.2020 8:58 /
  • 749 /
  • 0
Колата, която всеки би пожелал ВИДЕО

Колите с автопилот са по-скоро непозната технология у нас, но това веротно ще се промени, защото в световен мащаб тези возила не спират да се развиват. Най-новата идея на Масачузетския технологичен институт е технология, която да им позволи да „виждат” през пътната настилка.

По този начин учените искат да дадат повече възможности на превозните средства да определят своето точно местоположение. Това ще е особено полезно, когато има сняг на пътя или пък гъста мъгла. Лошите метеорологични условия вече няма да са никакъв проблем за колите от новото поколение.

В момента в общия случай колите с автопилот разчитат на камери и сензори, за да засичат светлина (LIDAR) и да се позиционират прецизно на пътя. При снеговалеж обаче маркировката не се вижда съвсем добре.

Ето защо екип от лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към MIT е разработил система, наречена Localizing Ground Penetrating Radar (LGPR). Тя картографира в реално време повърхността, по която колата се движи, и то на дълбочина около три метра. Тази технология ще е много полезна и при паркирането в гараж, защото сканира бетона и металната арматура в него.

"Ако вземеш лопата и започнеш да разкопаваш даден път, всичко, което ще намериш, са чакъл, почва и мръсотия. LGPR обаче ще разпознае специфични елементи и като ги сравни с картата, която е създал до момента, ще се ориентира къде точно се намира на пътя. И то без да се нуждае от камери и лазери", казва д-р Теди Орт от лабораторията на MIT.

КОМЕНТИРАЙ