Кола от Икеа: Купуваш в кутия и сглобяваш вкъщи ВИДЕО

  • 07.06.2021 8:49 /
  • 2872 /
  • 0
Кола от Икеа: Купуваш в кутия и сглобяваш вкъщи ВИДЕО

Американският студент по дизайн Райън Шлотауър е имал само 15 седмици да разработи градската количка Ikea Höga под ръководството на Renault и гиганта в  мебелния бизнес с лесни за сглобяване мебели Икеа.

Изискването е било само едно: както и в случая с мебелите на шведската компания, купувачите да могат да вземат кутията с компонентите на автомобила от склада на Икеа и след това сами да си го сглобят у дома. 

Малък - само 2.3 метра дължина (това е по-късо с 20 сантиметра от Smart Fortwo) и само 1.57 метра широчина (Smart — 1,66 метра), но със солидна височина - 1,88 метра (Smart — 1,52 метра).

Колата е базирана на електрическа платформа, между осите на която се намира акумулаторната батерия. 

Автомобилът има симетричен дизайн и може да се отваря отпред и отзад чрез прикрепени към покрива врати. 

Тази система позволява на инвалидите с лекота да се качват в колата - воланът и приборния панел се движат заедно с предната врата. 

Широката врата на багажника пък дава възможност леко да се товарят най-различни предмети. 

Заради малката дължина на автомобила, тя може да превозва само двама души. 

 

 

В качеството на дисплей, Шлотауър предлага на всеки да закачи своя таблет или смартфон - в края на краищата, потребителят знае по-добре от всички как да управлява своето устройство. 

Райън Шлотауър подчертава, че най-сложната част на задачата е била да се разглоби автомобилът на толкова детайли, че той да се побере в неголям кашон. 

Засега не е решено, дали Ikea и Renault действително ще произвеждат Höga. Шлотауър обаче мечтае, че неговата идея в крайна сметка ще бъде реализирана. 

Все пак, има и един много важен момент, който няма как да не се отчете: сглобяването на 374 детайла, вероятно, ще стане за доста клиенти по-сложно изпитание, отколкото сглобяването на един шкаф. 

Вероятната цена на такъв автомобил, който засега съществува само в един екземпляр, е около 5 300 евро. 

Към момента техническите характеристики на електромобилчето не са известни. 

 

КОМЕНТИРАЙ