Кога ви грози глоба за липса на винетка?

 • 08.03.2019 13:50 /
 • 7959 /
 • 2
Кога ви грози глоба за липса на винетка?

През 2019 г. шофьорите няма да бъда глобявани по електронен път за липсва на винетка. Тоест, ако снимат автомобила ви на пътя и системата регистрира, че сте без винетка, няма да получите фиш по пощата, а ще бъдете спрян и санкциониран на място, съобщиха за СБА от Националното тол управление, цитирани от Fakti.bg.

Причината да няма електронно правоприлагане е, че все още има действащи хартиени винетки. За да може да има електронно правоприлагане, винетките трябва да са изцяло електронни, обясниха още от новата структура, натоварена да следи за винетките.

Първоначалният замисъл бе хартиените винетки да се конвертират в електронни, за да могат полицаите и тол инспекторите да засичат с камерите си неизрядните водачи. На 3 януари т.г. обаче заради опити за измами в крайния срок на валидност на винетките този процес бе преустановен. Стигна се до безпрецедентно положение – системата може да регистрира само електронните винетки, но не и хартиените.

Ситуацията породи страхове сред автомобилистите, че в някакъв бъдещ момент могат да получат фиш по пощата и няма да могат да докажат, че към момента на заснемането са били изрядни.

„Имах валидна хартиена винетка до 31 януари. Случи се така, че на няколко пъти минах покрай автомобили на тол управлението. Те не ме спряха, за да ме проверят и да видят, че не съм нарушител, обясни преживяванията си мъж. – Сега се опасявам, че след месец-два мога да получа е-“честитка“ с глоба, че съм карал без винетка. Няма как да докажа, че не съм бил нарушител. След изтичането на валидността на винетката по закон съм длъжен да я махна от предното стъкло, защото иначе ме заплашва глоба. Аз я отлепих. Квитанция също нямам. Доколкото знам, досега не е имало регистър на закупените хартиени винетки. Та въпросът ми е как да докажа, че не съм бил в нарушение?“

СБА отправи въпросите към Националното тол управление, а оттам категорично ни отговориха, че няма да се налагат електронно глоби, когато сте сниман на пътя и системата е регистрилала, че сте без винетка. Това не означава, че ще ви се размине. Правоприлагане ще има и то ще бъде на място от колите на тол контрола и от КАТ. Винетната система с изцяло електронно правоприлагане ще заработи от 1 януари 2020 г.

Сега ако ви хванат без винетка, на нарушителя ще му бъде предложено да заплати компенсаторна такса на място – така той ще може да довърши пътуването си в рамките на деня и няма да му бъде писан акт. Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е съответно 70 лева за лек автомобил. Ако не бъде платена на място при толконтрола, тя ще може да бъде погасена по банков път. В случай, че шофьорът не плати компенсаторната такса в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление. Глобата за леките автомобили е 300 лева.

От тол управлението напомниха, че хартиненият винетен стикер трябва да остане залепен на предното стъкло на автомобила до изтичане на валидността му, без значение дали е конвертиран или не. В противен случай шофьорът е в нарушение.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • бай Гъдю
  08.03.2019 18:39
  Моята хартиена винетка е купена на 13.05.2018г. Важи ли до 12/13.05.2019 г.?
 • BG TOLL
  08.03.2019 21:20
  Понеже си пич, за теб може