Класация посочи най-добрите малки електрически автомобили за 2024 година

  • 01.04.2024 9:57 /
  • 2379 /
  • 0
Класация посочи най-добрите малки електрически автомобили за 2024 година

Малките автомобили са по-подходящи за големите градски райони и тесните улички на стара Европа. Основното предимство на тези компактни превозни средства е маневреността и лекотата на паркиране.

Експертите на Top Gear публикуваха рейтинг на най-добрите модели малки автомобили на достъпна цена. Някои от тях вече са спечелили доверието на шофьорите, докато други са в категорията на дългоочакваните нови коли.

Рено Зоуи

Впоследствие този модел ще бъде заменен от възродения Renault 5, а производството на бестселъра Zoe ще приключи в края на март 2024 година. Мястото му в електрическата зала на славата вече е гарантирано.

По-голямата батерия на Zoe mk2 и допълнителният, по-мощен двигател R135 се оказаха конкурентни и висококачествени опции на автомобилния пазар. Първият пакет от 52 кВтч заменя старата батерия на автомобила с 41 кВтч – това осигурява една трета по-дълъг пробег.

Фиат 500

Fiat 500 има актуализиран интериор, шаси, каросерия и платформа. Също така е по-дълъг, по-широк и по-висок от бензиновата версия. Експертите отбелязват, че калибрирането на ускорителя на електродвигателя е много подобно на това на бензиновия. Електрическият 500 идва с батерия с мощност 24 kWh или 42 kWh – първият се задвижва от двигател с мощност 94 к.с. и официален пробег от 190 км, докато вторият има двигател със 117 к.с. и има пробег от 320 км.

Мини 

Предните колела се задвижват от един електромотор, произвеждащ 181 к.с. – почти същата мощност като 2-литровия бензинов Cooper S. Mini Electric обаче е със 145 кг по-тежък от Mini Cooper S с автоматична скоростна кутия. Но въртящият момент е мигновен, центърът на тежестта е по-нисък и Mini работи неуморно, за да опакова всички необходими елементи в тялото на хечбека с три врати.

Ситроен Ами

Ами има уникална привлекателност. Той е много компактен: по-малко от метър и половина в широчина (всъщност 1,4) и по-малко от два и половина дълъг, но може да побере двама души в относителен комфорт. Автомобилът има двигател с мощност 8 к.с. и батерия с мощност 5,5 кВтч. Максималният пробег, който автомобилът може да измине между зарежданията, е 75 км.

Renault 5 (очаква се през 2025 г.)

Renault уверено казва, че това ще бъде най-добрият малък електрически автомобил за шофиране. Компанията смята, че благодарение на използването на многораменен заден мост, който обикновено е запазен за по-високите и по-скъпи сегменти, автомобилът ще се превърне в много силен конкурент на пазара.

Досега Renault работи върху нова изцяло електрическа платформа CMF-B EV, която ще формира основата на 5. Renault обеща, че цената на 5-ицата ще бъде по-ниска от тази на Zoe.

Дачия Спринг

Колата стана истински хит още преди да бъде пусната. Dacia е приела 120 000 поръчки от началото на продажбите. В момента това е третият най-продаван електромобил в Европа след Tesla Model Y и Model 3. Електромобила има обхват от 225 км.

 

КОМЕНТИРАЙ