Китай заплаши ЕС с последствия заради блокирането на достъпа до автомобилния пазар

  • 18.09.2023 7:08 /
  • 6912 /
  • 2
Китай заплаши ЕС с последствия заради блокирането на достъпа до автомобилния пазар

Китай разкритикува ЕС за намеса на автомобилния пазар. Ден преди това Европейската комисия (ЕК) започна разследване на цената на китайските електромобили.

Нейният ръководител Урсула фон дер Лайен заяви, че цените са твърде ниски, а те са изкуствено занижени благодарение на субсидиите от китайските власти.

Това създава неприемлив дисбаланс на пазара. Китайското министерство на търговията реагира бързо: китайските власти заявиха, че разследването ще има отрицателно въздействие върху търговските връзки.

Разследването, започнато от Европейския съюз, всъщност има за цел да защити собствената индустрия в името на "лоялната конкуренция", се казва в изявление на китайското министерство на търговията.

Ведомството нарича хода на ЕС откровен протекционистки акт, който ще изкриви световната автомобилна индустрия и веригите за доставки, както и ще влоши отношенията между страните.

Разследването трябва да определи дали да се наложат вносни мита, за да се защитят европейските производители от евтините електрически автомобили от Китай, които наводниха пазара.

Напливът на "китайци", които продължават да увеличават присъствието си в Европа, представлява заплаха за икономиката.

Според експерти до 2030 г. местните автомобилни производители ще пропуснат около 7,7 милиарда евро приходи, ако политиците не се намесят.

По-специално беше предложено да се установят мита върху автомобилите, внасяни от Китай, както и да се помогне на европейските заводи.

Шефът на Renault Лука де Мео е съгласен с последното. Според него не си струва да се изключват китайците, но Европа се нуждае от ясна индустриална стратегия и подкрепата на властите, подобно на китайската, ако иска да оцелее в конкуренцията.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • пешо
    18.09.2023 14:27
    Европа си заминава икономически . За постигне това , Европата си помага сама . Бъдещето и е да стане един апандисит на световната икономика .
  • Дивергент
    18.09.2023 16:45
    А защо не започнат разследване за ниските цени на украинското зърно?