Къде сме ние: Колко бензин може да се купи с една заплата?

  • 29.07.2019 17:22 /
  • 6904 /
  • 0
Къде сме ние: Колко бензин може да се купи с една заплата?

Една интересна статистика, направена от riarating, ни показва колко литра бензин може да се купи с една заплата в страните от Европа. Класацията е съставена на база официални данни за цените на горивата и по-конкретно на масовия бензин А95 и средната заплата в дадената държава. Рейтингът е правен юли 2019-а.

Оказва се, че страната с най-голяма покупателна способност на бензин е Люксембург, там с една заплата могат да се купят 2 900 литра бензин. Второто място е за Норвегия, а след това се нареждат Австрия, Ирландия и Великобритания.

Русия е на 16-то място, между Италия и Естония, а България е на предпоследното 32-о място, като след нас са само Украйна. Изчисленията сочат, че у нас с една заплата могат да се купят само 430 литра бензин, докато в страните от челната петица литрите са от 1900 до 2000.

Пред нашата страна са Румъния (433 л.), Латвия (490 л.) и Словакия (521 л.). Що се отнася до цени на литър бензин, то най-евтини са горивата в Казахстан, следвани от Русия, Беларус и България. Най-скъп е бензинът в Холандия, които са следвани от Норвегия, Дания и Гърция.

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ