Къде изчезна антарктическия крайцер на САЩ, няма го вече 80 години СНИМКИ

  • 21.09.2021 8:16 /
  • 5122 /
  • 2
Къде изчезна антарктическия крайцер на САЩ, няма го вече 80 години СНИМКИ

През 1939 година светът бе вперил поглед в Антарктида и някои страни се стремяха колкото се може по-бързо да изучат този континент. За целта в САЩ бе планирана мисия, която заложи на уникален всъдеход - Antarctic Snow Cruiser или "Атлантически снежен крузер".

По своята същност, това е бил огромен жилищен фургон, предназначен за екипаж от пет души и разчетен за автономно пътешествие със срок от над една година. 

Антарктический крейсер — 80 лет со дня пропажи

Всъдеходът е бил разработен в Чикагския технологичен институт за броните. Той е получил колела с диаметър три метра и дълги надвеси, които днес изглеждат доста странно. Работата е там, че с тяхна помощ автомобилът е могъл да преодолява цепнатини в леда с ширина до 4.5 метра. 

За целта хидравличното окачване вдига нагоре една от осите, за да може колата да се плъзга по-лесно по леда. 

Антарктический крейсер — 80 лет со дня пропажи

Вместо обикновен двигател с вътрешно горене всъдеходът е бил снабден с дизелово-електрическа хибридна система: два дизелови агрегата зареждали акумулатори, които захранвали електромоторите на колелата. Годишният запас от гориво е възлизал на 9500 литра. Трансмисията е била проектирана така, че за екипажа да има максимално много място. 

Antarctic Snow Cruiser е тежал 34 тона, но мощността му е била само 300 конски сили, затова максималната скорост на всъдехода е била само 18 километра в час. 

По пътя към пристанището всъдеходът е предизвиквал огромно задръствания, а в един от тунелите той почти бил заседнал, движейки се през него цели 4 часа. 

Антарктический крейсер — 80 лет со дня пропажи

Всъдеходът е бил доставен в Антарктида, но до полюса така и не стигнал заради началото на Втората световна война. По-късно, през 1946 година той е бил открит от членовете на експедицията Highjump на ВМФ на САЩ.

Те обаче не тръгнали да реанимират автомобила. След това Antarctic Snow Cruiser отново е бил намерен, но вече през 1958 година. Той е бил затрупан от голяма преспа сняг. И тогава обаче никой не решил да го реанимира. 

Антарктический крейсер — 80 лет со дня пропажи

Оттогава Antarctic Snow Cruiser никога повече не е бил виждан. Вероятно, той може да се е озовал в океана при топенето на ледовете, или е толкова много затрупан от сняг, че не е възможно да бъде открит. 

Антарктический крейсер — 80 лет со дня пропажи

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Охридски
    21.09.2021 8:32
    Заслужава си реанимирането и ако може да го изложат във музей за да видят всички колко са били напред,за да няма приказки като за луната.....!!!!
  • !?!?!?
    22.09.2021 22:42
    Ами хайде тогава де! Хайде да го изложат.