Капсула на времето: Откриха затрупан тунел с много стари автомобили в Неапол

  • 11.01.2021 8:00 /
  • 31953 /
  • 0
Капсула на времето: Откриха затрупан тунел с много стари автомобили в Неапол

Под улиците на Неапол бе открит забравен тунел, просъществувал буквално цели епохи. След години наред бил напълно ненужен, той бе преоткрит през 2000 година, пише BG VOICE.

Стари опожарени автомобили, мотоциклети, десетилетно медицинско оборудване, телевизори и хладилници от други времена… Всичко това бе открито от съвременниците и изложено на показ.

Тунелът се намира на по-малко от сто и петдесет метра от големия шумен площад Пиаца дел Плебисцито в Неапол, Италия, и към него се стига през нищо неиздаваща врата.

Следва спускане на почти тридесет метра под земята и ето го тунела на Бурбоните – половин километър лабиринт от проходи и тесни канали. Построен в средата на XIX век, тунелът бил изоставен след Втората световна война.

Той бил замислен като изход за бягство от кралския дворец на Фердинанд II Бурбон, кралят на Двете Сицилии. Негово Височество се страхувал от линчуване от народа на Сицилия и Неапол, тъй като сред хората се ширело силно недоволство по времето на Наполеоновите войни (1803-1815 г.).

Но Фердинанд II никога не успял да се възползва от тунела, защото се споминал през 1859 година. Не след дълго към Сицилия се отправила войска от доброволци, които станали част от състава на новото кралство Италия (1861 г.) 

Тунелът бил не само изоставен, но и напълно забравен, тъй като никой не го използвал. През 30-те години на миналия век се превърнал в склад на конфискувани и контрабандни автомобили. По време на Втората световна война подземното пространство се превърнало в чудесно бомбоубежище и военна медицинска болница.

След като войната приключила, тунелите станали нещо като импровизирано сметище за отломките от изминалите военни времена. Но тук стоварвали строителни отпадъци, стари телевизори и хладилници, коли и мотоциклети, както и фашистки мраморни статуи. Накрая тунелът бил запечатан и забравен, разказва palatka.bg.

Днес всички тези подземни проходи заедно с боклука на различните епохи са се превърнали в музей, наречен „Galleria Borbonica“.

Посетителите могат да видят интересни изложби на старинни автомобили и мотоциклети, както стари убежища, древни резервоари и още много други съкровища, оцелели под прашния воал на времето.

КОМЕНТИРАЙ