Какво ще се случи, ако махнем пружините от фрикционния диск на съединителя ВИДЕО

  • 13.09.2021 8:51 /
  • 3993 /
  • 0
Какво ще се случи, ако махнем пружините от фрикционния диск на съединителя ВИДЕО

Авторите на канала "Гараж-54" вече над три години правят най-чудатите и удивителни експерименти с всякакви коли. Този път те решиха да проверят какво ще стане, ако фрикционният диск се остави без пружини? 

Разположените по центъра на диска са предназначени за поглъщането на трансмисионните удари, за да може всичко да работи плавно, без чукания, тресене и тракане. 

Но колко силни могат да бъдат тези удари? От практически нов диск механиците са премахнали пружините и са го монтирали в системата за сцепление на стара Жигула, запалили са двигателя и са започнали да проверяват как всичко работи. 

Колата тръгва нормално - без шум и тресене. По-късно обаче се появява леко чукане. 

"Мислихме си, че ще бъде по-страшно. Няма обаче никакви люти удари, заради които са ди запушваме ушите. Не, колата си върви нормално. Впрочем, в старите Жигули чуканията, тресенията и траканията и без това са си норма. Да се чуе нещо друго, освен двигателя, е просто невъзможно", споделя водещият в клипа. 

Тогава авторите на експеримента решават да вържат друга кола към Жигулата, за да се натовари повече сцеплението. Въпреки това, то продължава да работи. Изпитанията са показали, че дори и без пружини, сцеплението е способно да издържи доста големи натоварвания.  

Затова, ако разберете, че нещо се е "посчупило", да знаете, че спокойно може да отидете до сервиза на собствен ход. 

КОМЕНТИРАЙ