Какво се случва? Италианци ни изкупуват колите нов внос, а цените...

 • 04.07.2023 7:53 /
 • 3786 /
 • 3
Какво се случва? Италианци ни изкупуват колите нов внос, а цените...

Продължава поскъпването на автомобилите втора ръка у нас. Заради забавеното производство на нови коли клиенти от Западна Европа идват да търсят коли на старо в България. Какви са цените на новите и употребяваните автомобили и какви коли търсят българите и чужденците?

30% ръст в цените на употребяваните коли отчитат в един от най-големите пазари у нас – в Дупница. В автокъщата на Диего Чалев клиентите от България са все по-малко, а тези от Германия, Франция и Словакия все повече. Причината според търговците - чакането с месеци за нов автомобил в Европа.

"Дори ми се е случвало да идват италианци, от там ги внасяме, а те идват да си ги вземат обратно. До 10 000 лева, по-икономични със сигурност търсят", заяви в ефира на БНТ Диего Чалев, търговец на употребявани автомобили.

На пазара за нови автомобили у нас, въпреки дългото чакане, търговците отчитат голям интерес предимно от български клиенти.

"През 2022 г. имахме един много сериозен ръст на продажбите около 20%, бяхме номер 1 в Европа по отношение на продажбите на нови коли, но в началото на годината бяхме малко колебливи, след това отново започна един сериозен ръст и наистина в момента имаме около 16% ръст на продажбите", коментира Васил Новоселски, търговец на нови автомобили в Благоевград.

Търговците споделят още, че все повече клиенти предпочитат електрическите автомобили, тъй като разходите за гориво са много по-малки.

Въпреки търсенето на нови автомобили у нас собствениците на такива до 5 години към момента ca едва 6%, сочат данните на националната статистика. А на превозни средства над 15 години делът на пазара е повече от 65%.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Peisli
  04.07.2023 21:25
  Типично станкевско име .....Диего
 • Голям смях
  05.07.2023 6:50
  Платена статия!
 • Курдов
  05.07.2023 11:49
  Диего е от маалата на града а жена му е Айше от Филиповци.